Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Lažne nadzorne kamere

Nadzorne kamere su svuda oko nas. Bilo da se radi o onima kojima grad pokušava napuniti proračun ispisujući kazne za parkiranje, bilo onima kojima vlasnici banaka, dućana, kafića ili čak i obiteljskih kuća žele odvratiti potencijalne kriminalce.

Međutim, činjenica je da među silnim kamerama ima i određen broj lažnih kamera. Da, dobro ste pročitali! Postoje i lažne nadzorne kamere!

O čemu se radi?

Zbog velikih troškova ugradnje pravih nadzornih kamera, koje zahtjevaju brdo žica te moraju biti spojene na snimač ili biti u vezi s nadzornim centrom, mnogi se, u svrhu zastrašivanja i odvraćanja potencijalnih kriminalaca odlučuju na daleko jeftiniju varijantu - ugradnju lažnih nadzornih kamera.

Lažna nadzorna kamera je zapravo "sprava" koja svojim vanjskim izgledom u potpunosti nalikuje na pravu nadzornu kameru, s jedinom razlikom da nema nikakvu funkciju snimanja. Neki bolji modeli čak imaju i žice koje daju dojam da je "kamera" stvarno "spojena u zid", i svijetleće diode koje signaliziraju kada je kamera "upaljena". Neki čak idu i toliko daleko da u prostoru koji "nadzire" lažna nadzorna kamera postave natpis da je "prostor pod video nadzorom". Sve u svrhu odvraćanja kriminalaca.

No lažne nadzorne kamere su zapravo dvosjekli mač.

Kao prvo, lažna kamera ne služi ničemu. Ne snima. Tako, ako se i dogodi nešto što bi samo nadzorna kamera mogla dokazati ili pak olakšati otkrivanje, zbog "lažnjaka" je takvo što nemoguće. S druge strane, kao metoda odvraćanja, učinkovitost je također vrlo upitna, jer se pokazalo da kriminalci napadaju bez obzira postojale kamere ili ne (maskiraju se, te čak i da postoji snimka, vrlo je teško utvrditi njihov identitet).

Još treba napomenuti i to da bi prema novom zakonu o javnom redu i miru koji je još u fazi prijedloga, "neovlašten nadzor" javnih površina trebao biti kažnjiv, i to ciframa koje su veće i od nekih opasnijih prometnih prekršaja! Štoviše, tu bi se zabranom na neki način čak išlo na ruku kriminalcima, jer bi se kažnjavalo one koji iz nekog razloga stave kameru da im snima okućnicu (pa makar i zbog vandalizma u vidu ispisivanja grafita po fasadama).

Nadalje, po nekoj logici stvari, bilo bi daleko bolje kažnjavati one koji stavljaju lažne nadzorne kamere da bi plašili prolaznike i susjede, nego one koji stave pravu kameru. Jer lažna kamera nema apsolutno nikakvu funkciju, dok prava kamera, pa makar i ona "amaterska", spojena na računalo, može poslužiti svrsi otkrivanja prekšaja ili kaznenih djela.

Post je objavljen 09.11.2013. u 17:58 sati.