Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1971

Marketing

Vukovar kao Hirošima

Večeras me je gaf "Stožera za obranu hrvatskog Vukovara" doslovno izbacio iz takta u toj mjeri da sam se opet na FB-u očitovao kao "antihrvat" (stavljam to u navodnike jer to sigurno nisam, ali bi me oni vjerojatno nazvali upravo tako, ako ne i mnogo gorim nazivom).

U njihovom priopćenju tj. poruci hrvatskoj vladi stoji između ostalog i sljedeći tekst:

"Kada je obljetnica Hirošime, cijeli Japan zašuti, bdije, sijeća se podnesene žrtve, nevinih koji su agresorsko iživljavanje životom platili. Tko je bio agresor? Netko, nekakav bezimeni netko, visoko gore na nebu, bacio je predmet, nije žrtve gledao u oči, uništio je generacije japanskih obitelji, zavio Japan u crno. Bez obzira na dnevnopolitička prepucavanja, životna i ina neslaganja – oko ove teme nema prijepora, pijetet nitko ne dovodi u pitanje. Nikada se pijetet ne dovodi u pitanje."


Ne želim uspoređivati razmjere vukovarske tragedije s onom u Hirošimi krajem drugog svjetskog rata. Za mene je tragedija kad netko ubije jednog jedinog nevinog i pravednog čovjeka. Čim sam pročitao prvi dio tog njihovog pisma, na tražilici sam potražio neke fotografije. I našao ih, naravno, nisam ni sumnjao u uspjeh pretrage. Pronađene fotografije prikazuju natpise na japanskom i engleskom jeziku. Počevši od aerodroma u Hirošimi, dvojezičnih natpisa u muzejima, pa sve do raznih spomen-obilježja koja podsjećaju na tragediju toga grada. Na japanskom jeziku, ali i na engleskom jeziku, dakle - jeziku onih koji su bacili atomsku bombu.

Koja je razlika između vukovarske tragedije i tragedije Hirošime? Japanci su zaista oprostili, ali ne zaboravili, kod Hrvata je to samo floskula. Japanci znaju da pismo, jezik, vjera i nacija ne ubijaju, već to čine nehumani i ubilački nastrojeni ljudi. Japanci se sjećaju rata, ali žive u miru.

Hrvati žive u ratu dvadeset godina nakon njega. Nije im problem neimaština, nezaposlenost ni gospodarska propast. Najveći problem im je pismo i jezik koji se razlikuju od njihovoga.

Hrvati su se izborili za svoju državu vlastitom krvlju i žrtvama i sad ne znaju što bi s njom.

Znaju samo da neće ćirilicu u Vukovaru.




Post je objavljen 06.11.2013. u 01:25 sati.