Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogotype

Marketing

podnesak po Arhimedu



Na stranu to što ja smatram da su odvjetnici kasta koja možda jedina dobro živi od svoga rada, više stoga što su si posložili takve uvijete, s godinama, neprimjetno i u tišini. I nema to previše veze s komorom, ili ima al' za ovu priču je nevažno.

U svakom slučaju puno mojih znanaca, a ponešto i prijatelja su fiškali.
Jedan takav sjedi nasuprot mene, točnije ja sjedim nasuprot njegova stola u prehladnom uredu.
Jedan je od nekih dogovora i on mi poklanja taman toliko pažnje da ne izgubi nit, ne o slučaju o kojem govorimo već o tome tko sjedi s druge strane stola. Kužim ja to i ne uznemirujem se previše.
Razgovor prekidaju vježbenice koje svako malo trebaju neku informaciju ili odobrenje koje im se uputi nervozno i s pola usne. Atmosfera adekvatna uredu od kamena i kože.
Saznajem polusuludu konstrukciju za sljedeće ročište, netko normalan ili barem iz normalnoga svijeta bi se zarotirao na stolici, potom zaustavio i strmopizdio na leđa. Meni ni obrva ne trepne! U ostalom, što ne bih i ja bio kameno kul, u skladu s prostorno - atmosferskim svjetonazorom.
Nastavljamo dogovarati detalje, tečno poput rijeke – koja kola ispod zaleđene površine.

Ponovno vježbenica prekida navedenu fluentnost.
„Došla je dostava“ – kaže u pola glasa, no vrlo razgovijetno. Trening je trening, u ostalom ja to poštujem. Zgodna vježbenica pruža ruku preko velikog masovno drvenog stola s kožnom intarzijom.
Supernervozno i istovremeno odsutno vađenje novčanika, zatim precizno odvajanje novčanice od pedeset kuna.

Kako ja sjedim, cijeli ovaj događaj i „transfer sredstava“ se odvija u mom očištu. Čak štoviše kadar je pomalo kao da ga je Maljević postavio; u donjem dijelu linija horizonta završava rubom stola, iza se bijeli zid, u desnoj strani kadra je ženska ruka ispružene šake spremne prihvatiti novčanicu, dok u lijevoj strani kadra je praznina koja se sprema ispuniti ulazećom rukom s novčanicom.
Ruka upravo ulazi u kadar. Šef pruža novčanicu vježbenici. Trenutak prije no što bi ju ona primila njegova ruka se zaustavlja, no prsti nastavljaju dalje čineći gestu kakvom bi se u kazalištu javili prijatelju udaljenom petnaestak sjedala. Rubikon! Novčanica koja je skoro došla do ruke vježbenice je - bačena. Na visini desetak centimetara od površine stola novčanica bi proizvela jedva čujan zvuk u kontaktu s kožom obloženom drvenom površinom. Ovaj pad traje neko vrijeme, usporeno kroz slow motion moje usredotočenost na ovaj kadar koji se ipak nalazi samo u mom perifernom vidu. Tresak ove banknote o stol koji je uslijedio bi posramio i ekipu u kamenolomu kada im pukne sajla koja je podigla blok od dvanaest kubika.
Iz kadra se povlači muška ruka, ženska još uvijek stoji, ispružena, zatim se brzo spušta i podiže taj komad papira od čijega treska ja još uvijek „nečujem dobro“.

Hrana je već stizala na drugi stol za sastanke jednako impozantnih dimenzija, Završili smo dogovor, imam dojam - čitajući mu sa usana, jer ja još uvijek nisam ništa čuo od zujanja u ušima koji je izazvao zaglušujući tresak možda tek gram teškog komada papira.

Hmm,
kada papir uroniš u moć, količina bahatosti koju istiskuje je obrnuto proporcionalna volumenu vrijednosnog sustava koje tijelo baštini.

Post je objavljen 26.10.2013. u 09:35 sati.