Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Vlada nam krade 3,5 lipa! Ajme strave!

Slučajno mi se danas dogodilo da sam, prvi put poslije više mjeseci, oko 10 minuta gledao Dnevnik HTV-a.

Feed-in rarif been delayedReportaža govori o jelte fuj smrljivoj, pljačkaškoj vladi koja povećava naknadu za poticanje obnovljivih izvora i štednje energije na stravičnih 3,5 lipa po kilovatsatu.

Buhuhu, ajme grozote...

Ako pitate ljude "jeste li za ekologiju?" - naravno, ginu za ekologiju! Jeste li za obnovljive izvore energije? - pa naravno, to je najbolja stvar! - Biste li za to žrtvovali 8 kuna mjesečno! - Neeeeeeee! To su moje pare, moje, moje, samo moje! Nedam nikom ništa!!!!!!

E, ali ova posrana vlada ne zna objasnit zašto te 3,5 lipe, kamo to ide, koja je logika. Ni sami ne znaju i nije ih briga. Kao ni novinare.

U Njemačkoj, to je 6,4 eurocenti odnosno oko 50 lipa po kWh i velika većina javnosti to prihvaća, jer razumije o čemu se radi. Taj sustav poticaja, tzv. feed-in tarifa (FiT) Njemačka nije prva uvela, ali ga je najbolje razradila i desetine drugih država je to preuzelo. Nije to naprosto namet - razne su koristi od tog davanja (koje ide u posebni fond, zato se i posebno izražava).

Pa prikazuju neku staru ženu, kao, sirota, siromašna, mora štedit, žali se ajme nećemo smjet peglat...

I sad ona u kuhinji, radi nešto jednom rukom, a u drugoj drži baterijsku lampu.

Pomislim, ištekali joj struju.

Ali jok, ona tako štedi, da ne pali žarulju!!!!???

Štedna svjetilja od 15 W (dovoljna za jednu prostoriju), koja svijetli recimo dva sata dnevno (valjda više ne treba, kuhate uglavnom preko dana), to je mjesečna potrošnja od okruglo jedan kilovatsat, odnosno trošak od jedne kune. A za naknadu ide 3,5 lipa. Mjesečno.

Ne znam koliko koštaju baterije za baterijsku lampu, ali cijena po jedinici energije je otprilike deset do sto puta veća.

ZAKLJUČCI:

– narod su idioti
– novinari su idioti
– političari su idioti
– ja sam idiot jer to gledam i jer se zbog toga živciram (a znam već 1-3...)


Post je objavljen 01.11.2013. u 20:17 sati.