Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

Papa Benedikt XVI - Moj Vatikan


Kako Vatikan zapravo funkcionira? Kakav je svakodnevni život u najmanjoj, ali pak najzanimljivije državi u svijetu? Odgovore na ta pitanja je dao nitko drugi, nego Joseph Ratzinger osobno.
Nedugo prije nego što je izabran za papu Joseph Ratzinger, dao je uvid u svijet unutar Vatikana, koji je obično umotan u veo tajnosti.
U javnoj upravi i vlasti Svete Stolice zaposleno je čak četiri tisuće svećenika i državnih službenika. Ovaj dokumentarni film ne prikazuje samo dnevnu organizaciju i strukturu u ovoj državici, već i razne zanimljivosti. Najmanja vojska na svijetu se nalazi upravo ovdje. Vatikan ima i vlastitu radio stanicu, željezničke stanice, poštanske i telefonske usluge te još mnogo toga. Službeni jezik je latinski, a ova sitna država na raspolaganju ima čak nekoliko nogometnih timova.
O Vatikanu nitko ne zna detaljno poput Josepha Ratzingera koji je od 1981. bio zadužen kao prefekt Kongregacije za nauk vjere, najvažnije agencije u Katoličkoj crkvi. Ratzinger je djelovao kao najutjecajniji savjetnik pokojnog Ivana Pavla II. i pomogao definiranju načela Katoličke Crkve u vezi pitanja vjere. Na dan 19. travnja 2005., izabran je kao Petrov nasljednik i preuzeo ime Benedikt XVI.


Post je objavljen 01.11.2013. u 11:52 sati.