Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

TRIDESET I PRVA KROZ GODINU c - DUŠNI DAN - SVI SVETI



3 N 31. KROZ GODINU, Hubert
4 P Karlo Boromejski, Dragec, Karlek
5 U Mirko, Emerik, Imbra
6 S Leonard, Lenart
7 Č Engelbert, Anđelko
8 P Gracij Kotorski, Bogdan
9 S Posveta lateranske bazilike, Teodor
10 N 32. KROZ GODINU, Leon Veliki papa

1. čitanje: Mudr 11, 22 – 12,3
Psalam: 145, 1-2, 8-9. 10-11. 13cd-14
2. čitanje: 2 Sol 1, 11-2,2
Evanđelje: Lk 19, 1-10


Slušam tako mlade časne sestre kako razgovaraju o svojoj poglavarici, koja je dobra sestra, ali prestara da bi se mogla uživjeti u današnje vrijeme. Najvjerojatnije je to istina, ali dobro se sjećam samostanske duhovnosti prema kojoj redovnica ili redovnik treba volju svojih poglavara prihvatiti kao volju Božju, pa i onda kada bi taj poglavar ili poglavarica bio nepravedna osoba. Takva shvaćanja su, izgleda, davna prošlost. Mi ne samo ljude nego i samog Boga i njegove postupke procjenjujemo svojim ljudskim mjerilima. Tako Bogu želimo na svaki način ''nametnuti'' svoj pojam o pravednosti i dobroti.
Postoje ozbiljne teološke rasprave i umovanja koja polaze od točne pretpostavke da je Bog u svemu savršen, ali ubrzo nakon toga obično se čine stožerne pogrješke kada dragom Bogu podmeću naša ljudska shvaćanja pravednosti ma kako god nam se ona činila savršena i točna. Tako je samo po sebi jasno da zlo treba biti kažnjeno i pravda zadovoljena. Ako to nije odmah vidljivo onda dobro dođe ona izreka: 'ne plaća Bog svake subote.'
Mi vjernici, koji se trudimo živjeti po Božjim zapovijedima, osjećamo zbunjenost kada vidimo da se život oko nas ne odvija u skladu sa svetim pravilima Božjeg zakona, nego upravo suprotno. Zli kolo vode, nepravda caruje, grješnici se rugaju pravednima…. I kad bi to bilo samo danas. Kroz svu povijest isti obrazac. Stoga oni koji iskreno žele ići 'putem Gospodnjim' osjećaju zbunjenost. Njihova molitva upućena Stvoritelju sastoji se od žarke želje da se On jasnije očituje kako bi bili ohrabreni, a grješnici postiđeni i kaznom privedeni pravom putu. A Bog šuti, kao da je nezainteresiran za ovaj svijet koji je stvorio ili se to ipak mi ne možemo osloboditi obrazaca koje smo stvorili o Bogu i u koje ga nastojimo uzaludno ''upregnuti'', premda nam preko proroka poručuje da; njegove misli nisu naše misli, niti njegovi putovi, naši putovi…..
Bog nas svojim postupcima stalno iznenađuje. Svima nam je dobro poznata prispodoba o milosrdnom ocu koji se raduje povratku zločestog djeteta koje mu je upropastilo polovicu silnog imanja, zaboravljajući pri tome da se taj zapravo i nije iskreno pokajao nego se odlučio na povratak samo zato jer je bio gladan.
Knjiga mudrosti iz koje smo danas pročitali prvo čitanje kaže kako Bog ljudima gleda kroz prste njihove grijehe samo da bi se pokajali. A mi bismo najradije da se Bog očituje kao onaj koji ne samo prijeti i osuđuje, nego mrvi i uništava zlo.
Kako god to izgledalo nevjerojatno, ali zlo je najdjelotvorniji alat kojim se bruse naše tvrdokorne naravi da bi postali duhovni dragulj dostojan da se Božje svjetlo milosti prelama u njemu na najčudesniji način.
Također, pravo obraćenje od grijeha je ono, kada grješnik spozna da njegov put kojim je do sada išao ne valja i da treba potražiti Boga i njegovo milosrđe. Međutim, nije dovoljna sama spoznaja da smo na krivom putu nego i snaga da se zla oslobodimo, jer zlo ima vlast nad grješnikom. Snagu nam daje Božja milost. Nema obraćenja bez Božje milosti. U povijesti duhovnosti poznati su primjeri kada su se neki htjeli uzdići vlastitom snagom u krjeposnom životu, ne računajući na Božju milost pa su upali u oholost koja ih je bacila na samo dno.
Zakej je izgleda već bio raskajan, ali mu je nedostajala snaga da učini odlučujući korak obraćenja. Imao je sreću. Za taj sudbonisni korak izlaska iz zla sreo je Isusa koji mu je pružio ruku.
Krivo razmišljaju oni koji na sve ovo kažu: pa ako je Bog stvarno tako dobar i milosrdan, uzmimo sve što nam se u životu pruža i što nam godi jer će nam ionako Bog sve oprostiti. Tako razmišljaju oni koji su još uvijek u mraku. Čije srce još nije taknula zraka Božje milosti. Samo obraćenici znaju što su to suze pokajnice, žaleći što nisu prije upoznali neizmjernu Božju ljubav koja je jedina kadra ispuniti naša srca radošću i srećom. Kada se naša duša rasterećena grijeha poput ptice puštene iz kaveza vine u prostranstva svjetla tada tek možemo pravilno sagledati jad i bijedu koju smo nekad smatrali svojom srećom.

Molitva vjernika

Dobrom Ocu koji je strpljiv s nama grješnicima i raduje se našem obraćenju, uputimo svoje molitve.

1. Za našu svetu Crkvu katoličku da bude svjetlo i luka spasenja svima koji se osjećaju grješnima i slabima. – Molimo te.
2. Za našeg svetog oca, biskupe i svećenike, da rječju i djelom svjedoče da si nam ti milosrdni Otac koji rado oprašta. – Molimo te.
3. Za ljude cijelog svijeta, da u tebi pronađu smisao i cilj koji će ih dovesti u slavu vječnog života. – Molimo te.
4. Za našu zajednicu da po ovoj misnoj žrtvi i euharistiji poraste u dobru i donosi plodove plemenitog života. – Molimo te.
5. Ispuni nas svojom milošću da se iskreno radujemo životu, radu i ostvarenju svojih planova. – Molimo te.
6. Za djecu i mlade, da rastu u povjerenju u tvoju dobrotu, da osjete darove tvoje milosti i da svojom vedrinom i marljivošću svjedoče da si im ti Otac nebeski. – Molimo te.
7. Za naše pokojne, da budu dostojni ući u život sa svetima koji su okupani neugasivim svjetlom tvoje božanske ljubavi. – Molimo te.

Svemogući Bože, ispuni nas svojim Duhom Svetim da ti služimo u radosti i marljivosti oko dobrih djela. Da budemo s tobom povezani u molitvi i radu. Blagoslovi naše obitelji i naše domove, naše bolesnike i starce. To molimo po Kristu Gospodinu našemu.



Post je objavljen 31.10.2013. u 11:39 sati.