Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lobotomizator

Marketing

Holyshit


U Republici Hrvatskoj postoji stožer za obranu od šupljih tikvi.
Zove se "holywin", pod skutima je svete majke crkve i glavna mu je zadaća suprotstaviti se izdubljenim bučama. Posljednji i odlučni teški boj o kojem će ovisiti opstojnost katoličke vjere i samog Isusovog nauka odvijati će se u noći sa 31. listopada na 1. studeni. Bojišnica će biti svugdje gdje se pojavi ijedna đavolja povrćka i odvaži se zasvijetliti.
Sama pojava novog crkvenog neprijatelja vezana je uz događaj u svijetu poznat kao "halloween", noć vještica. Taj pak performans vuče korijene iz keltske mitologije. Vezan je uz 1. studeni, kad su Kelti slavili početak nove godine. Bio je to i dan posvećen bogu sunca i gospodaru smrti. Po njihovom vjerovanju,u noći uoči tog datuma mrtvi su posjećivali svoje domove, a živi su im ostavljali hranu i piće da se pogoste. Običaj je to koji je raširen i među katolicima u nekim našim krajevima. Izdubljena buča potječe iz irske legende o kovaču Jacku, koji je dva puta prevario vraga, ali je vrag njega ipak prevario treći, posljednji put.
Poduzetni Amerikanci od te su legende i toga datuma napravili veliki biznis i popularizirali ga uvelike i izvan granica SAD-a. Okreću se milijarde, kupuju se kostimi, organiziraju zabave i kostimirani spektakli, rade se ukrasi i postavljaju na kuće, zgrade, u dvorišta. Tom se šašavom danu i "blagdanu" najviše vesele djeca. Hodaju cijelu večer po susjedstvu zajedno, skupljaju slatkiše, izvode psine i gluposti. Sam "blagdan " noći vještica zaslužan je i za mnoge filmske i literarne uratke u žanru strave i užasa. I mi, podložni svim i svakakvim utjecajima, prihvatili smo taj dan i "slavimo" ga, svake godine u sve većem broju, bez obzira što nema nikakvih utemeljenja i tradicije među pukom. Bitno je da se narod veseli.
No, već par godina sve je glasniji zaziv iz svete crkve protiv toga, po njima, "sotonskog" obreda orgijanja, bluda, raskalašenosti i svih zamislivih i nezamislivih oblika grijeha. Pokrenuli su i nekakvu udrugu, zadrugu, projekt, stožer, sektu, pitaj boga što. To se zove "holywin". To znači pobjeda svetih svetaca, ne Mirele Holy i njenih oraha.
Teško je bogme sada sve to sagledati objektivno i smireno. I sa strane promotriti cijelu situaciju. Pa naći pametan i razuman razlog zašto se jedna organizacija reda i veličine katoličke crkve osjetila ugrožena grupama djece u kostimima filmskih superjunaka i izdubljenom bučom u kojoj gori svijeća. I proglasila sav taj cirkus djelom samog nečastivog, a sve koji se te večeri ludiraju i kostimiraju prokazala kao sotoniste. Po našoj milostivoj crkvi svi ti mali supermeni, thorovi, ironmeni u jeftinim kostimima iz Šangaja su, ustvari, Paklene Legije izašle iz Hada i krenule u rušenje samog temeljnog vatikanskog kamena. A šuplja svjetleća tikva je talisman samog Šejtana, kojim on zavađa i obmanjuje nevin i naivan puk i odvodi ga sa puta kreposti, čistoće i poniznosti. I narušava odnose u kojima raja pokorno sluša spodobe u kostimima sa zlatnim križevima i bundama od nerca.
Čak i ako je od crkve, previše je. Ako svi popovi svijeta još nisu uspjeli ljudima isprati pamet i usaditi svoje nauke djeci koju opsjedaju gotovo svakodnevno, što u školi, što u crkvama, što preko radija, što preko televizije, kolike su onda šanse da će glupava navada bušenja povrća jednom godišnje nekome nauditi i skrenuti ga sa "pravog puta"? Postali su popovi kao vegeta, miješali bi se baš u sve. Više se ne zadovoljavaju samo krštenjem jarića, sada su na redu i pripadnici biljnog svijeta.
A možda je tu ipak stvar sa svijetlom u tikvi. Što ako u tome svemu ima i istine? I ako iza toga svega stoji Lučonoša, pa kroz tikve šalje ljudima poruke. Da nije digao ruke od Čovjeka. I odlučio ga je još jednom uvjeriti da mu je najbolje služiti se vlastitom glavom. Onda sve ove, u pozlaćene halje maskirane trolove treba zaista hvatati iskonski strah...

Post je objavljen 31.10.2013. u 10:02 sati.