Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Zabranjeno snimanje u pekarama?

Šetajući gradom, nisam mogao ne primjetiti to da se na ulazu u neke zagrebačke pekare može vidjeti znak "zabranjeno fotografiranje" (uz već standardne "zabranjeno uvođenje pasa" i slične...). Još je čudnije to da se dotični znakovi nalaze na pekarama koje imaju velike prozirne izloge, i staklena vrata, kroz koja se bez problema sa ulice vidi sve što je unutra.

Naravno, vlasnik ima pravo zabraniti snimanje unutar svojeg objekta, no nipošto se ne smije zaboraviti da ta zabrana (kao i svaka druga zabrana) vrijedi samo nakon znaka zabrane; tako bez obzira na želje, nadobudni vlasnik može onome tko stoji na ulici i sa ulice fotografira kroz izlog staviti "soli na rep", s obzirom da je ulica javni prostor. (S druge strane, dotični ima opciju izlog učiniti neprozirnim, ako ne želi da se sa ulice vidi unutra).

No da se postavi i pitanje, koji su razlozi da netko i u pekarama zabrani snimanje? Možda neki "privatni razlozi"? Ili možda strah od industrijske špijunaže, da im netko ne snimi tajni dizajn kifle ili pereca? Ili jednostavno već standardni strah od kamera ili vjerovanje u sigurnosne bajke za suzbijanje paranoje onih koji svoje objekte drže pod video nadzorom?

Post je objavljen 29.10.2013. u 20:40 sati.