Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Adžijina ulica - zrnca za razgovor uz kavu



Adžijina ulica, gotovo neprepoznatljiva zbog upotrijebljenog teleobjektiva. Snimio: Vanja


Adžijina ulica je, vjerujem, poznata većini od vas ... to je ona ulica koja predstavlja najkraću vezu između Trešnjevke i centra grada, odnosno jedna od dvije najkraće kada se vozite u suprotnom smjeru (u tom smjeru je Tratinska brža, no zbog jednosmjernog prometa ona ne dolazi u obzir na putu ka centru). Znamenita je to ulica zbog više potpuno različitih razloga!

- željeznički nadvožnjak je na toj lokaciji sagrađen već 1930. godine te je, prema meni dostupnim podacima, to prvi željeznički nadvožnjak na Trešnjevci!

- Adžijina ulica je jedan od samo pet (vjerovali ili ne, ali to je upravo tako - pet!) prometnih pravaca koji povezuju Trešnjevku sa centrom i općenito istokom grada! Na sjeveru su to Selska cesta i Vodovodna ulica (sa rampom!), u središtu Adžijina i Tratinska (sa jednosmjernim prometom u smjeru jugozapada), a na istoku Avenija Vukovar te Zagrebačka avenija. Upravo na ovome primjeru se jasno vidi kako je željeznica zapravo "izolirala" Trešnjevku od ostatka grada!

- već sam u jednom od prijašnjih postova spomenuo najviši vrh Trešnjevke (kojeg smo, jelte, nazvali "Mrzla piva"! wink), vidi OVDJE

- a za kraj, još jedna prigodna cveba. Vjerojatno ste znali da se ta ulica nekada zvala Samoborska (zbog Samoborskog kolodvora), no poslije Drugog svjetskog rata je nazvana Ulicom Kate Dumbović, po heroini antifašističke borbe koja je poginula u ljeto 1941. u napadu na logor Kerestinec u kojem je grupa komunista pokušavala osloboditi svoje zatočene članove. A zanimljivost je da je upravo Božidar Adžija, po kojem je ulica nazvana nakon oslobođenja, bio jedan od tih zatvorenika koji su nakon tog napada bili ubijeni. E sad, zašto Kata Dumbović nije bila "podobna" za tu ulicu, a Božidar Adžija jest, pitanje je hoćemo li ikada doznati.



Ostatak povijesti - stari kućni broj na adresi Adžijina 24. Snimio: Vanja



Post je objavljen 28.10.2013. u 15:51 sati.