Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Splitsko-dalmatinska županija odbila zahtjev vrgorskih mjesnih odbora o ukidanju prijedloga uvrštenja smetlišta na Čačkovoj peći u županijski Prostorni plan



Predsjednik Mjesnog odbora Ravča Gojko Trlin, kao predstavnik devet mjesnih odbora zapadnog dijela Vrgorske krajine, dobio je krajem listopada pisanu odbijenicu zahtjeva da se Čačkova peć u Majićima ne uvrsti u Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije kao pretovarna stanica za komunalni otpad. Naime, mjesni odbori Ravča, Vlaka, Kozica, Majići, Dragljane, Kljenak, Duge Njive, Rašćane i Zavojane poslali su pismeni zahtjev resornim tijelima Županije da se prijedlog o pretvaranju Čačkove peći u pretovarnu stanicu ukine jer je postojeće odlagalište Ajdanovac sasvim dovoljno za potrebe Vrgorac, a stanovništvo zapadnih dijelova Vrgorske krajine ne žele da Čačkova peć postane mjesto za dovoz otpada iz Makarskog primorja. Odbijajući taj prijedlog devet vrgorskih mjesnih odbora, županijska tijela nadležna za Prostorni plan odgovorila su da je pretovarna stanica predložena od strane Grada Vrgorca i to je istaknuto kao jedini razlog zašto je i ostala u Prostornom planu Županije kojega bi Skupština županije uskoro trebala donijeti.
Gojko Trlin i kolege iz spomenutih mjesnih odbora su nezadovoljni ovom odlukom, jer kako ističu, u samoj blizini planirane pretovarne stanice upravo se gradi infrastruktura Gospodarske zone Ravča, u neposrednoj blizini je i ulaz na autocestu, kao i planirana brza cesta Ravča-Drvenik. Trlin dodaje da iako se iz službenih krugova govori da je pretovarna stanice tek plan za budućnost, u neposrednoj blizini njezina budućega smještaja izgrađena je asfaltna prometnica sa rubnicama, koja trenutno ne vodi nikuda, osim na lokaciju buduće pretovarne stanice.



Podsjetimo, odluka o pretvaranju Čačkove peći u pretovarnu stanicu donesena je na 10. sjednici Gradskog vijeća u rujnu 2010. godine. O samom događaju pisali smo detaljno u 47. broju Vrgoračkih novina iz siječnja 2013. pa dio napisanog i citiramo:
'Dakle, na 10. sjednici nalazilo se ukupno deset točaka dnevnog reda, od kojih je treća nosila naziv: „Prijedlog Odluke o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Vrgorca“. U toj točci se Čačkova peć ne spominje. Tjedan dana prije te sjednice vijećnicima i zainteresiranim novinarima su podijeljeni materijali za sjednicu, međutim, četiri dana prije početka njezina održavanja, tj. 3. rujna 2010. godine, gradonačelnik Boris Matković podnio je Predsjedniku Gradskog vijeća Grada Vrgorca Nikši Rosi tri amandmana na Prijedlog Odluke o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Vrgorca. U 3. amandmanu tako piše: „U članku 92. stavku 3. riječ „Vidovica“, zamjenjuje se sa riječi „Čačkova Peć“. A poslije stavka 3., dodaje se novi stavak koji glasi: „Ovim Izmjenama i dopunama planirana je nova pretovarna stanica za komunalni otpad „Vrgorac“, a u sklopu koje će se vršiti sortiranje, baliranje i mehaničko-biološka obrada otpada.“ Amandmani koje je Matković podnio Rosi tri dana prije sjednice nisu prošli kroz raspravu u resornom odboru, niti su ih vijećnici i novinari dobili u materijalima. Matkovićevi amandmani su vijećnicima dostavljeni na samoj sjednici. Na sjednici praktički nije bilo rasprave tijekom točke o Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Vrgorca. Nitko nije ništa pitao ni Gorana Miluna, zaposlenika tvrtke Arching, koja je izradila Prostorni plan. Ispalo je tako da je sve jasno. Kako praktički nije bilo rasprave, uslijedilo je glasovanje o samim izmjenama i dopunama. Deset sekundi prije toga, predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso uzgredno je spomenuo kako mu je dužnost izvijestiti vijećnike da je gradonačelnik Matković podnio tri amandmana na treću točku dnevnog reda, te da se o njima ne raspravlja niti glasuje, već postaju dio cijele točke o izmjenama i dopunama o kojima će se glasovati. O tim amandmanima nije govorio niti sam podnositelj, gradonačelnik Matković. Uslijedilo je glasovanje i izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Vrgorca su jednoglasno podržane od svih vijećnika. Zanimljivo je da se Matkovićevi amandmani ne spominju u zapisniku 10. sjednice Gradskog vijeća. Svim ovim administrativnom igricama Čačkova peć je ubačena u Prostorni plan uređenja Grada Vrgorca. Niti je gradonačelnik obrazložio što svojim amandmanima predlaže, niti su vijećnici (posebno oporbeni) pročitali te amandmane u kojima se Čačkova peć spominje. Matković je pao na ispitu transparentnosti, a vijećnici na ispitu iz čitanja materijala.'



Post je objavljen 28.10.2013. u 12:34 sati.