Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Ručni rad veza i čipke i geometrija prirode

Prošli tjedan sam dva puta čula kako u Hrvatskoj nismo toliko materijalno bogati ali imamo veliku nematerijalnu baštinu, od narodnih pjesama, do veza i čipke. Kako umjetnost proizlazi iz kreativnog stanja duha, te u ovom slučaju i vrijednog rada ruku može se reći kako je riječ o bogatoj duhovnoj baštini.
Fine niti ručnog rada poput veza ili čipke u sebi sadrže oblike iz prirode, primjerice cvjetne krune ili pahulje snijega, te možemo reći kako odražavaju geometriju prirode ili kopiraju obilke prirode. A ukoliko ste ikad vidjeli prikaze fraktala ili iscjeljujućih slika oni upravo podsjećaju na njih.
Fraktali također imaju sličnosti i sa kozmogramima u geomantiji pri izradi kojih se koristi tkđ. geometrija. Geometrija koja proučava međudjelovanje elementa prirode (npr. Zemljinog elektormagnetsko polje) i geometrije naziva se i sveta geometrija.
Postoji i fraktalna glazba, pritom je aplikacija fraktala u pretvaranju geometrijskih uzoraka u muzičke uzorke.

opis slike


Polovica školjke Nautilusa sa superimpoziranom Zlatnom spiralom
Izvor foto: wikipedia

U izradi ručnoga veza je riječ o vrlo tankim i finim nitima kojima se veze, te se može reći kako su upravo u njima utkane suptilne energije prirode i vilinske niti.
Također riječ je o, do vremena kada se vezovi rade i strojevima, o gotovo isključivo ženskom ručnom radu ili ženskoj umjetnosti, jer su žene osmišljavale bod i oblike, pa čak i u vrijeme kada nije bilo moguće školovati se ili učiti matematiku, tj. geometriju.
U Hrvatskoj, osobito su poznate Paška čipka, te Lepoglavska čipka koja je postala i simbol svoga grada.

opis slike


Foto: Paška čipka
izvor foto: wikipedia

Zlatovez je pak tehnika ručnog rada koji se udomaćio u većem dijelu Slavonije, te je izuzetno bogat biljnim motivima.

opis slike


Foto: Zlatovez
Izvor foto: http://slavonskizlatovez.bloger.index.hr/

Samostan sestara benediktinki na Hvaru poznat je u cijelom svijetu po čipki od agave s tradicijom od prije 130 godina i njeguje se samo u ovom samostanu. Rad s puno truda započinje izvlačenjem niti iz svježeg lista agave koje se zatim obrađuju na specifičan način. Čipka se ne izrađuje prema ustaljenom nacrtu, nego je svaka proizvod mašte pojedine sestre i kao takva je unikatna umjetnička tvorevina.


opis slike



opis slike


Foto: Čipka od agave
Izvor foto: http://www.tzhvar.hr/hr/hvar/suveniri/cipka/


Za blog "Vilenice" napisala: Marina Butorac

Post je objavljen 28.10.2013. u 11:23 sati.