Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mihaeru-gurubici

Marketing

Sa fakulteta na posao - u Japanu


Za današnju temu sam naišao na članak u Japan Times-u. Ove online novine toplo preporučam svim ljubiteljima Japana jer obrade puno zanimljivih tema, i to čine vrlo objektivno - na engleskom jeziku.

Za moje vjerne čitatelje koji nisu na čistu s engleskim, prevesti ću članak.
Datum: 26.10. 2013.

Iako na nekim mjestima nije eksplicitno, članak govori o trenutnoj situaciji u Japanu:
"Sudeći po anketi neprofitne organizacije Lifelink od srpnja, jedan od pet (fakultetskih) studenata razmišlja o samoubojstvu tijekom traženja zaposlenja.

Među studentima četverogodišnjeg studija, višim školama (prevedeno s eng. graduate schools) i stručnih škola, stres traženja posla je postao toliko velik u zadnjih par godina, da se mnogi studenti osjećaju izoliranima, tjeskobnima, i u takvom lošem mentalnom stanju da pomišljaju na samoubojstvo.

Sudeći po službenim statistikama, traženje posla je navedeno kao razlog samoubojstva u 149 slučajeva prošle godine, što je više nego dvostruko više od brojke 2007. godine.

Međutim, ova brojka ublažava stvarnu sliku. Iako se broj ukupnih samoubojstava u Japanu smanjuje zadnih par godina, broj ljudi koji počine samoubojstvo u svojim 20.-ima se kontinuirano povećava. Pritisak na studente da osiguraju trajno zaposlenje je postao jednostavno prevelik.

Dio problema leži u disproporciji želje da se nađe posao i razine nepovjerenja studenata u japanske tvrtke i općenito japansko društvo. Ukupan pad u prilikama za zaposlenje (op. Mihaeru: zbog krize u Japanu) je uzrokovao konkurenciju među diplomandima gorom nego ikad dosad.

Lifelinkova anketa je pokazala da čak 69 % studenata osjeća da je Japan zemlja gdje se poštenje i rad ne nagrađuju. U isto vrijeme je, međutim, 87 % ispitanika reklo da i dalje žele naći trajan posao nakon diplome.

Dio nepovjerenja potječe iz pristupa tvrtki koje su pristrane prema studnetima sa kvalitetnijih fakulteta, unatoč njihovim tvrdnjama da to nisu.

Ukratko, studenti se osjećaju očajno i nemoćno.

U skladu s time, osjećaju se izolirano. Iako studenti razgovaraju s drugima koji isto tako traže posao i ostaju povezani preko interneta, većina tiho pati kada njihova potraga ne prođe u skladu s očekivanjima.

Strah da će početi zaostajati za svojom generacijom poveća njihovu tjeskobu i 80 % njih je odgovorilo kako tjeskoba ne prestaje čak i kada nađu posao. Nijedan zaposlenik ne bi trebao početi svoj radni vijek s takvim stanjem uma.

Tvrtke trebaju promijeniti svoj pristup. Stvaranje velike razine tjeskobe kod kandidata neće im pomoći naći najprikladnijeg zaposlenika. U stvari, to će imati sasvim suprotan efekt. Proces traženja posla okruženog tjeskobom i nepovjerenjem će učiniti nekompatibilnost između zaposlenika i poslodavca još učestalijom pojavom.

Tvrtke bi također trebale kasnije početi zapošljavati kako studenti ne bi bili u isto vrijeme pod pritiskom polaganja ispita i traženja posla (op. Mihaeru; obično se studenti na predzadnjoj godini počnu prijavljivati u različite tvrtke za posao. Dodatni komentar na dnu stranice pod **).

Tvrtke odavna drže kontrolu nad rasporedom i procesom sustava zapošljavanja. Međutim, vlada bi ih trebala prisiliti na poboljšanja.

Također, sveučilišta trebaju protestirati protiv takvog postupka koji potegne studente sa kampusa puno prije nego što završe studij.

Roditelji, jednako tako, trebaju razmisliti koliko je pametno vršiti preveliki pritisak na svoju djecu, dok šira javnost može pomoći ponude li alternativna rješenja kako bi se zaposlili studenti koji uzmu drukčiji životni put.

Kada jedan od pet studenata koji traže posao razmišlja o samoubojstvu, teško se može raći da takav sustav zapošljavanja funkcionira."


**iako ovo zvuči kao idealna situacija - da se studenti zaposle već i prije završetka studija, ovaj proces zapošljavanja je vrlo drukčiji od onog što biste mogli zamisliti. U principu je apsolutno nebitno što ste studirali. Tvrtke traže ljude koji će se dobro uklopiti u njihovo okruženje i lako naučiti ono što one od njih traže. Znam za slučaj gdje je osoba završila medicinu(!) i zaposlila se u tvrtci gdje je naučio ono novo što treba raditi - administraciju.



Post je objavljen 27.10.2013. u 09:32 sati.