Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Trovanje životinja

ili: "...a gdje su nadzorne kamere?"

Poznato je kako već dulje vremena u Zagrebu netko truje životinje na način da u gradskim ulicama i parkovima ostavlja otrov. Štoviše, uz najnoviju vijest, koju je nedavno objavio Index.hr čak je objavljena i fotografija "mamca" - sudeći prema fotografiji, otrova u granulama (vjerojatno onog za štakore) na koji su postavljene hrenovke, kako bi privukle životinje.

Upozorenje vlasnicima ljubimaca sa zagrebačke Trešnjevke: U Nehajskoj podmetnut otrov

Jedna od opcija, koja bi svakako mogla pomoći u ovakvoj situaciji su - nadzorne kamere.

Naime, iako nadzorne kamere ni na koji način ne sprečavaju počinjenje samog prekršaja ili kaznenih djela, u ovakvim situacjama itekako mogu pomoći u rasvjetljavanju slučaja. Naime, ukoliko počinitelj ne sakrije lice, moguće ga je identificirati pomoću snimke.

No uz nadzorne kamere i njihovo postavljanje vezano je više problema.

Prvi problem je taj što dobar dio ljudi zazire od nadzornih kamera, pravdajući to "pravom na privatnost" (kojeg na javnom prostoru nema), a gdje uglavnom najviše prednjače raznorazni egzibicionisti kojima je glavna aktivnost upražnjavanje koitusa na javnim mestima (npr. na klupicama u parku) te razni drugi sitni prekršitelji koji imaju neki razlog da im smetaju kamere. Tu su naravno i posebni (psihijatrijski) slučajevi koji imaju malo previše bujnu maštu, pa u kamerama vide nekakve zavjere i slično...

Drugi problem jest taj što su, po pitanju nadzornih kamera, pokazalo se kod nas, mjerodavni uglavnom ažurni samo onda kada te kamere donose profit - kao što je slučaj sa zagrebačkim kamerama kojima se "u ime sigurnosti u prometu" bilježe sitni prekšaji u vidu pogrešnog parkiranja, te se prekršiteljima uredno ispostavljaju računi za novčane kazne koje su do sada već zasigurno isplatile trošak postavljanja dotičnih kamera. No kada je u pitanju postavljanje kamera radi opće sigurnosti (da nadziru ulice i parkove) - tu čini se da nema baš previše inicijative s obzirom da nema ni garantiranog profita.

Na kraju, čini se da će sve ostati na tome da će se opet tražiti pomoć građana uz pitanja da li je možda netko nešto vidio ili eventualno snimio (počinitelja in flagranti)...

Post je objavljen 25.10.2013. u 19:12 sati.