Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

INTERVJU NIKO ŠOLJAK: Političari odguruju dijasporu jer ona želi poštenu Hrvatsku, a to bi njih ugrozilo

INTERVJU NIKO ŠOLJAK: Političari odguruju dijasporu jer ona želi poštenu Hrvatsku, a to bi njih ugrozilo

http://www.vijesti.hssd.hr/237.htm



Razgovarao Damir Kramarić

Ono o čemu hrvatski mediji godinama šute, a politički analitičari iz nekog razloga kriju ili zamagljuju, napokon je, na nedavnom skupu u Zagrebu, jednostavnim riječima rastumačio mr . sc . Niko Šoljak , predsjednik Hrvatskog svjetskog sabora. Rekao je da bi se Hrvatska vrlo lako mogla ekonomski oporaviti, no da je problem u tome što političke 'elite', odnosno hrvatske vlade svih predznaka, ne žele takav oporavak jer bi tada njihove privilegije i 'nečisti' izvori prihoda došli u pitanje. Zato, uostalom, ne žele ni čuti za odavno izrađenu strategiju razvoja Republike Hrvatske koja bi opustošenom hrvatskom gospodarstvu donijela milijarde eura, a osiromašenom narodu više od stotinu tisuća radnih mjesta. Budući da u srž hrvatskog problema malo tko ulazi, a još manje o tome piše, zamolili smo Niku Šoljaka za razgovor.

Na osnovu čega zaključujete da ni SDP ni HDZ ne žele zdrav gospodarski program oporavka Hrvatske?

- Postoje gotovi programi koje su izradili ugledni hrvatski i europski stručnjaci, a koje je Europske komisije usvojila 28. lipnja 2010. godine. Te programe službeno su potpisali hrvatski ministri, a potvrdili župani na čijem području se trebaju provesti - još u vrijeme vrijeme vladavine HDZ-a. Primjenom tih programa Hrvatska bi dobila sedam međunarodnih koridora te investiciju od 55 milijardi eura. Ti programi bi, osim toga, otvorili 150.000 novih radnih mjesta. HDZ i SDP, međutim, zbog svojih dubioza te programe ne mogu i ne žele prihvatiti. Jer gotovi gospodarski programi su strateški nacionalni interes Republike Hrvatske. Budući da strategiju predlaže Vlada, a usvaja Sabor, tu su isključene odluke pojedinca, a time i postotak koji pojedinci dobivaju od investicijskih programa koji se realiziraju u Hrvatskoj. To je takozvani ' know how' postotak koji dobije pojedinac (bilo ministar ili predsjednik Vlade) koji se kreće 5 do 10 posto od vrijednosti investicije. Kod strateških nacionalnih programa nema postotaka ispod stola. Sve je transparentno. To, nažalost, ne prolazi ni kod vlade HDZ-a, ni kod vlade SDP-a.

Kakva je onda razlika između SDP-a i HDZ-a?

- Nikakva. HDZ ima uhodane strukture moći koje dijele političke funkcije, privelegije i novac. Sa strankom na vlasti podijelili su političke sfere vladavine u koje se jedni drugima ne miješaju. HDZ uvažava SDP i s njima dijele vlast i privilegije. Isto tako SDP s HDZ-om dijele gospodarske i političke funkcije. Jedni drugima se ne miješaju u sustav i način vladevine sferama gospodarskog i političkog života. HDZ i SDP i te kako vode računa da jedni druge ne ugroze, pa je svejedno tko ima vlast. Njima je uvijek dobro. Njihove privilegije i stečena materijalna dobra su sigurni.jer jedni druge štite.

Kako to čine?

- Jednostavno. HDZ štiteći SDP praktično štiti sebe. Isto tako, SDP štiteći HDZ praktično štiti sebe.

Gdje je tu narod?

- Narod služi za pokriće, kao sredstvo za zadovoljenje apetita interesnih skupina bilo HDZ-a, SDP-a ili neke druge stranke. Svejedno, narodu će biti uvijek isto.

U kojoj su mjeri strukture bivše UDBE odnosno SDS-a, upregnute u kola nove hrvatske političke oligarhije, zaslužne za ovakvo stanje 'zarobljene države'?

UDBA je bivša i sadašnja. Republikom Hrvtskom vlada siva eminencija, koja u rukama ima kapital te indirektnu vlast putem svojih podanika.

Što mislite zna li Josip Perković i nešto o visokoj korumpiranosti političke 'elite', visokih državnih dužnosnika, bankarskog sektora i gospodarstva, te o razlozima potpune nedjelotvornosti Mladena Bajića ?

- U Hrvatskoj sve se zna, a ništa se ne želi znati, niti će se znati dok o tome odlučuju ljudi koji su direktno ili indirektno u tom sustavu odgovornosti.

Nije li i to razlog zbog kojeg Milanović tako tvrdoglavo prkosi Europskoj Uniji i ne želi izručiti Perkovića unatoč najavi sankcija?

- Milanović nije taj koji odlučuje. On samo stegovno partijski izvršava svoj zadatak.

Zašto je jaz između Domovine i hrvatske dijaspore danas veći nego što je bio prije osamostaljenja Hrvatske?

- Jer je to u interesu vladajućih struktura. Prva mjera protiv dijaspore bilo je rezanje financijske potpore za rad organizacija u dijaspori. Pod parolom: 'Tko nije u HDZ-u taj je protiv države Hrvatske' raspuštene su mnoge organizacije i klubovi u dijaspori. Za novac koji je uplatila dijaspora (samo u Austriji na jednom računu uplaćeno je 6 milijardi dolara) nikad nije dano obrazloženje u što je utrošen i tko ga je podigao. A neke osobe su podizale po 4 do 5 milijuna maraka dnevno! Mnogi su opljačkani preko Glumine banke i drugim privatizacijskim igrama. Na taj način sistematski se Hrvati iz dijaspore otuđuju od države Hrvatske. Bez obzira tko bio na vlasti, prema dijaspori se uvijek negativno odbnosi .

Zbog čega je otuđena hrvatska dijaspora u interesu vladajućih struktura?

- Hrvati iz dijaspore i branitelji su stupovi moralnih i nacionalnih vrijednosti hrvatskog naroda. Dijaspora je uvijek bila istinski za demokarciju i zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa. Ima novac i moć u svijetu, a želi pomoći Hrvatskoj, kao što su, uostalom, financijski, moralno i materijalno pomogli u Domovinskom ratu. Branitelji su dali najvrijednije što čovjek ima i obranili zemlju od agresora. Da bi osigurale moć i utjecaj interesnih skupina za koje rade, hrvatske vlade morale su riješiti se dijaspore, što je napravljeno direktnim i indirektnim djelovanjem. Morale su otarasiti se i branitelja, pa su ih podijelili u 1200 organizacija. Zato hrvatski branitelji, kao vjerodostojan politički subjekt, ni ne postoje. Hrvatska dijaspora je, primjerice, uvijek pomagala i želi pomoći Domovini, ali želi poštene i transparentne uvjete, poštenu državu koja štiti nacionalne interese, a ne državu koja štiti interese uskog kruga partitokracije i ostalih privilegiranih kasti koje već godinama u Hrvatskoj 'love u mutnom'. Hrvatske političke 'elite' zato i ne žele, na čistim i fer principima, surađivati s hrvatskom dijasporom. Radije će i dalje zadržati sutav u kojem nesmetano 'love u mutnom'.

Na koji način oni kidaju veze hrvatskih iseljenika i Domovine?

- Strukture vlasti rade to raznoraznim mjerama, počev od zakona pa do praktičnih rješenja putem birokratskih struktura sustava. Birokratskim manipulacijama ogorčava se život pojedinim investitorima. Godinama ih razvlače od biroa do biroa dok ne potroše sav novac, te dok ih ne iscrpe toliko da im ne preostaje ništa drugo nego da se vrate u državu iz koje su došli. I to najčešće bez novca i bez ostvarenih ulaganja. A kada se ni na koji način nekoga iz dijaspore ne može ocrniti, onda ga proglase ustašom. Znate dobro što ta etiketa znači.

Što mislite, zna li hrvatska javnost da Hrvatski svjetski sabor ima dovršen gospodarski program oporavka Hrvatske koji bi mogao izvući Hrvatsku iz krize, a da političke 'elite' neće ni čuti za taj program?

- Hrvatska javnost o zdravim gospodarskim programima ništa ne zna. Mediji, a pogotovo televizija i radio, o tim programima ama baš nište ne izvješćuju. Hrvatski mediji, koje plaćaju hrvatski građani, od građana skrivaju istinu i narod tako drže u medijskoj blokadi. Time su suučesnici u vladavini manipulacijama koja je zamjenila vladavinu naroda. Mediji su, dakle, suučesnici u političkom i gospodarskom zlu koje se događa narodu i državi Hrvatskoj. Gotovo svi mediji u Hrvatskoj su u funkciji sustava. Evo vam i primjer: S tri naša znanstvena skupa održana u Hrvatskoj nacionalnoj knjižnici, nitko od hrvatskih medija nije dao ni informaciju, osim Glasa Koncila u broju 8/2010. i broju 48/2011.

Zašto hrvatska glasila ne prenose istinu, odnosno bitne informacije?

Njih plaća sustav vladavine. Mediji su zaštita tog sustava, a sustav zakone prilagođava sebi i svojim interesima. Tako sustav vladavine postaje zakonodavna, sudska i izvršna vlast. Služi samom sebi, a što je najtragičnije i odgovara samom sebi.

Kako u takvoj situaciji razbiti informativnu blokadu i kako bez zdravih medija Hrvatska uopće može ozdraviti?

- Samo udruživanjem branitelja, dijaspore i svih demokratskih snaga. Demokratskim putem oni zajednički mogu tu blokadu razbiti.

Podržavate li najavljeni referendum kojim bi se tražilo poništenje pretvorbe i privatizacije, zabrana deložacija iz jedinog stana i opoziv svih državnih dužnosnika?

- Referendum je najdemokratičniji način odlučivanja građana i kao takvog ga podržavam jer građani kroz referendum imaju priliku izraziti svoje stvarne želje.

Koje aktivnosti Hrvatski svjetski sabor priprema i na što ste posebno ponosni u dosadašnjoj svojoj aktivnosti?

- Koordiniramo rad nezavisnih stručnjaka u raznim djelatnostima, te pripremamo Hrvatski svjetski sabor dijaspore, koji će se održati 21., 22. i 23. svibnja 2014. godine u Hrvatskoj.

Što mislite o brojnim novoosnovanim političkim strankama u Republici Hrvatskoj?

- Čak 121 stranka, koliko ih djeluje i radi u Hrvatskoj, dokaz je da smo daleko od demokracije, a još dalje od istinske zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Hrvatskom narodu treba vođa koji će zastupati inetrese naroda i države Hrvatske. Jedino takvog lidera će podržati I dijaspora i hrvatski branitelji.

Možete li na kraju reći i koju riječ o sebi: Gdje ste živjeli i što ste radili prije povratka u Hrvatsku? Što ste po zanimanju i kako ste postali predsjednik Hrvatskog svjetskog sabora?

Bio sam dijaspora, danas više nisam. Živim u Poreču. Prije odlaska u Njemačku radio sam kao agronom na poljoprivrednom dobru. Po zvanju sam magistar društvenih, odnosno informacijskih i komunikacijskih znanosti. Grana komunikologija . Predsjednik Hrvatskog svjetskog sabora postao sam na nagovor pokojnog profesora dr . Žarka Dolinara i pokojnog dr . Srđana Billa , koji je bio predsjednik hrvatske inteligencije u Munchenu gdje je bilo 350 hrvatskih intelektualaca, te uz blagoslov pokojnog akademika Ivana Supeka, također nekadašnjeg počasnog člana Hrvatskog svjetskog sabora, Ne smijem ovdje zaboraviti ni Vesnu Jelinek iz Švicarske. Tu dužnost i obavezu prihvatio sam i zbog potrebe da Hrvati imaju organizaciju koja će objedinjavati sve pripadnike hrvatskog naroda u svijetu, a da ta organizacija ne pripada niti jednoj stranci te da služi narodu i državi Hrvatskoj.

Gospodin Šoljak na kraju nas je zamolio da objavimo link na kratki video u kojem se govori o programu gospodarskog oporavka Hrvatske, za koji sve hrvatske vlade ne žele ni čuti, iako nemaju ništa ni približno tako osmišljeno i sustavno razrađeno. Evo linka:
http://youtu.be/mJlZTMiYGp8


Post je objavljen 19.10.2013. u 12:37 sati.