Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Slučajne žrtve namjernih policijskih akcija?

Nedavno su domaći i strani mediji objavili vijest kako je u Mostaru prilikom uhićenja grupe nekakvih narkodilera, od strane policije pretučen i jedan slučajni prolaznik. Naime, dotični se slučajno zatekao usred policijske akcije, uslijed čega su policajci nasrnuli i na njega (vjerojatno misleći da je i on jedan od njih), te ga tom prilikom izvukli iz automobila, bacili na tlo i istukli.

Policija uhitila šest dilera i pretukla slučajnog prolaznika
Tražen pritvor samo za jednog osumnjičenog, ostali na slobodi!


Inače, došao sam do saznanja da je taj pretučeni slučajni prolaznik, koji je, po svemu sudeći, ispao žrtvom policijske brutalnosti, zapravo jedan kolega fotograf sa jednog fotografskog portala kojeg sam donedavno bio član.

Nastradao sam opasno ni kriv ni duzan

Inače, i sam sam se prije cca dvije i pol godine našao u sličnoj situaciji (zatekao se, zbog znatiželje, u krivo vrijeme na krivom mjestu za vrijeme jedne policijske akcije suzbijanja nereda), koja doduše nije rezultirala batinanjem od strane policije već "samo" privođenjem i zadržavanjem u pritvoru u trajanju kakvih 20ak sati zbog de facto stajanja na ulici s fotoaparatom oko vrata.

Kolega je u ovom slučaju prošao mnogo gore, upravo zbog batinanja, a s obzirom da su ga presreli s uperenim oružjem, mogao je čak i poginuti, ni kriv ni dužan. Naime, ne treba zaboraviti da se kako zbog policijske aljkavosti, te pretjerane revnosti (kojom se pokuša nadomjestiti tu aljkavost) događalo da su nastradali potpuno nedužni ljudi, kao npr. u slučaju Jeana Charlesa de Menezesa u Londonu (kada je dotični pogrešno identificiran kao "terorist" i "preventivno " izrešetan mecima.) Potpuno ista stvar se moglo dogoditi kolegi da je kojim slučajem uslijed preplašenosti načinio malo nagliji pokret.

U svakom slučaju, kolegi fotografu želim brz oporavak od psihičkih i fizičkih traumi...

Post je objavljen 18.10.2013. u 16:07 sati.