Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Apel



APEL ZA POMOĆ CRVENOG KRIŽA

sa stranica www.rogotin.hr:

POMORCI BEZ VODE I HRANE

Na sidrištu, oko četiri nautičke milje od luke Ploče, nalazi se brod LUCKY NED sa 17 članova posade, koji su ostali bez vode i hrane. Nakon što su istovarili teret u luci, kapetan broda Anatolii Dvoretskyi dobio je obavijest od brodovlasnika o teškoj financijskoj situaciji i pregovorima koji se vode s bankom. Kapetanu je izdata naredba da isplovi na sidro i čeka daljnje upute, a on je, uvidjevši okolnosti, obavijestio središnjicu ITF-a u Londonu, te lokalnog ITF-ovog inspektora Romana Perića u Dubrovniku. Perić je kontaktirao strane uključene u slučaj i zaključio da su zalihe vode na brodu na rezervi i mogu potrajati oko četiri dana. Osim za potrebe posade, voda se koristi i za tehničke potrebe broda i održavanje pogona, bez kojega bi bio izgubljen nadzor na brodu. Zalihe hrane su također na minimumu, ima nešto mesnih namirnica i ribe, ali bez voća i povrća,, Prema riječima kapetana Dvoretskyog, zbog svih ovih razloga, ali i dugovanja od 103 tisuće dolara, te neizvjesne budućnosti, posada je izuzetno uznemirena. Posadu, inače čini deset Ukrajinaca, oficira, kuhara i drugog osoblja, i sedam Pakistanaca, niže posade. Perić je o ovome događaju izvijestio Ministarstvo pomorstva, Luku Ploče, Lučku kapetaniju Ploče, a bezuspješno je pokušao stupiti u kontakt s vlasnikom broda.

Zbog cjelokupne situacije, Crveni križ Ploče je pozvao građane da donesu hranu (ulje, brašno, povrće, mliječne proizvode, rajčicu u konzervi, konzerve...), u skladu sa svojim mogućnostima. Sve što se skupi biti će proslijeđeno ljudima na brodu.

CRVENI KRIŽ PLOČE


foto Romano Perić


Nadopuna, 17.10.2013., četvrtak:

sa stranica www.rogotin.hr:
POMORCI DOBILI HRANU I VODU

Članovi Sindikata pomoraca Hrvatske su, uz pomoć eko brodice Pomorskoga servisa Luke Ploče i pojedinih privatnika, dopremili suhomesnate i mliječne proizvode (22 kg), vodu (100 litara), mlijeko (50 litara), brašno (40 kg), tjesteninu (15 kg), šećer (15 kg), ulje (20 litara), voće (30 kg), povrće (130 kg) i druge namirnice (konzervirana hrana, med, marmelada…) za 17 članova posade iz Ukrajine i Pakistana na brod Lucky Ned, koji se nalazi na sidrištu, četiri milje od pločanke luke. Hranu i vodu u vrijednosti većoj od sedam tisuća kuna prikupili su građani na inicijativu Crvenoga križa Ploče.



Kapetan broda Anatolii Dvoretskyi zahvalio se na prijeko potrebnim darovima, jer je na brodu stanje alarmantno. Zalihe hrane, vode i goriva su na rezervi, a vlasnik broda, koji je posadi dužan više od 103 tisuće dolara, ne javlja se na pozive.

ITF-ov inspektor iz Dubrovnika Romano Perić, koji je i vodio akcije dopreme osnovnih potrepština posadi broda, izvijestio je Ministarstvo pomorstva, Luku Ploče i Lučku kapetaniju Ploče. Sudbina broda, koji je istovario teret u pločanskoj luci, potpuno je nepoznata.

Ravnateljica Crvenog križa Ploče Martina Vrankić zahvalila se svima koji su sudjelovali u prikupljanju pomoći za nesretne ljude na Lucky Nedu, kao i Radio postaji Ploče i portalu rogotin.hr, koji su pozivali ljude da se odazovu ovoj hvalevrijednoj akciji. „Jednostavno nismo mogli u našoj blizini gledati bespomoćne ljude prepuštene sudbini i zato smo reagirali“, rekla je Vrankić.


foto Romano Perić i Martina Vrankić


Post je objavljen 16.10.2013. u 19:00 sati.