Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Srđan Aleksić, simbol ljudskog dostojanstva


Postao je simbol ljudskog dostojanstva, po njemu je nazvana i ulica

Beograd, 15.10.2013., 19:41
Autor: D.M.


Jedna ulica u Novom Beogradu uskoro će dobiti ime po Srđanu Aleksiću, vojniku Vojske Republike Srpske kojega su suborci mučki ubili jer je pomogao svom prijatelju Bošnjaku.

Skupština grada Beograda usvojila je u utorak odluku o tome da jedna ulica u srbijanskom glavnom gradu nosi ime Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja koji je tijekom rata u BiH stradao braneći svog susjeda Bošnjaka.

Srđana Aleksića, vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), ubili su 1993. godine pripadnici te iste vojske u Trebinju nakon što im se 21. siječnja suprotstavio na ulici jer su htjeli ubiti Alena Glavovića, njegovog poznanika i sugrađanina, Bošnjaka iz Trebinja.


Vojnici VRS su nasrnuli na Aleksića udarajući ga kundacima pušaka, a od zadobivenih je ozljeda pao u komu i preminuo tjedan dana kasnije. Imao je 26 godina.

Srđanov otac Rade Aleksić napisao je u osmrtnici: 'Umro je ispunjavajući ljudsku dužnost'.

Odluku da jedna ulica u Novom Beogradu dobije ime Srđana Aleksića predložila je zastupnička skupina Demokratske stranke, nakon što je početkom godine pokrenuta online peticija da se i Beograd pridruži gradovima u regiji koji imenom jedne od ulica odaju počast ovom mladiću koji je postao simbolom ljudskog dostojanstva.

Ulice Srđana Aleksića već imaju Sarajevo, Novi Sad, Pančevo i Podgorica.

Po životnoj priči Srđana Aleksića napisan je scenarij za film 'Krugovi' beogradskog redatelja Srdana Golubovića, koji je osvojio nagrade na nekoliko međunarodnih festivala, među kojima su Sundance, Berlin, Pula, Sarajevo, Sofija i drugi. (Hina)

DNEVNIK.hr

----------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/


Post je objavljen 16.10.2013. u 08:16 sati.