Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Poruke koje je p ....Snimio: Vanja


Drage i dragi moji, već sam vas prije nekoliko dana obavijestio da mi se sutra (u srijedu, 16.10.2013., 19h, Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1) otvara još jedna (treća po redu) samostalna izložba fotografija pod naslovom "Poruke koje je p..." odnosno punim imenom "Poruke koje je potrošilo vrijeme".

Dakle, riječ je o porukama. U današnjem svijetu nas poruke obasipaju poput kapi kiše za ljetnog pljuska - svuda su oko nas. No, isto tako su te poruke "potrošna roba", s vremenom blijede, gube se i na kraju nestaju. Pri tome ne mislim samo na njihovo nestajanje protokom vremena koji ih gazi i čini poruke bezvrijednima čim prođe ono što je na njima oglašeno, već i djelovanjem meteorološkog vremena (sunce, kiša, snijeg, vjetar) i djelovanja čovjeka (trganje, šaranje, preljepljivanje ...). Dokumentirao sam razne faze tog procesa nestajanja i sa zanimanjem opažao kako polako nestaju odnosno kako se njihov sadržaj mijenja, gubi, iz manje ili više smislene poruke nastaju nerazumljive nakupine slova, linija, oblika.

I, tu se sad otvaraju razni "rukavci" promatranja tih poruka .... da li je uklanjanje nelegalnih poruka po javnim površinama (ograde, zidovi, stabla, stupovi itd) "čišćenje" grada ili cenzura glasova njegovih stanovnika? Jedan, komunalni redar, uklanjanjem se poruka brine za ljepotu i čistoću grada i zarađuje svoj novac na taj način, drugi, otkupljivač starih automobila ili sakupljač sekundarnih sirovina, porukama zarađuje za svoj život, usput zatrpavajući grad i njegove građane porukama tamo gdje im nije mjesto..Neafirmiranim zanatlijama, uslužnim radnicima pa i umjetnicima su ovakve poruke vrata u svijet .... no, neki od tvoraca poruka posve sigurno jako dobro zarađuju (npr. krediti).

Uglavnom, na ovome polju i u ovoj izložbi ne zauzimam niti jedan određeni stav već se najviše zanimam za dokumentarni pristup opažanja ulične stvarnosti i procesa raspadanja poruka u svim smislovima i pokušavam ga približitin i vama kroz niz primjera koji pokrivaju sav raspon između kaosa preko vica pa do malih posve slučajnih umjetničkih djela.

Bit će mi drago ako ćete svratiti na otvaranje (vidi gore za mjesto i vrijeme) i pogledati izložbu sa mnom!


P.S. Možda će vas zanimati kako sam se zainteresirao baš za "skupljanje" ovakvih poruka odnosno fotki - za sve je kriva jedan potrgani oglas iz Harambašićeve ulice (zabilježen na mom blogu OVDJE 2011. godine) na kojem je čitljivo preostalo samo jedno slovo: "D". Gledajući ga razmišljao sam, kakav je tekst mogao biti napisan na tom oglasu i činilo mi se zanimljivo kako se iz takvog jednog "ficleka" mogu zapravo stvoriti stotine potpuno različitih priča i to me potaknulo da potražim još sličnih krpuljaka papira odnosno poruka u raspadanju ....

A sad evo i nekoliko izabranih fotki od njih stotinjak koje će se moći vidjeti na izložbi!Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Post je objavljen 15.10.2013. u 10:12 sati.