Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Haljina tjedna, 1875.



Nisam mogla odoljeti ovoj haljini zato jer je potpuno u jesenskom duhu a time i savršena za mjesec listopad. Kreirao ju je Charles Frederick Worth 1875. godine i namijenjena je za šetnje. Worth je bio senzacionalan kreator i svaku je haljinu učinio originalnom, a opet prepoznatljivom kreacijom zbog korištenja određenih uzoraka i modernizacije u krojevima.

Smeđe, maslinasto zelene i zagasito narančaste su idealne za jesen a na ovoj su haljini divno ukorporirane u jedinstvenu cjelinu koja pršti jesenskim duhom, a zbog ove narančaste boje podsjeća me i na Halloween. Izrađena je od tafta i svile, pretpostavljam vrlo šuškava, i iako naizgled decentna zapravo plijeni pažnju svojim neobičnim dizajnom. Vertikalne pruge s uzorcima cvjetova su indikacija utjecaja osamnaestog stoljeća iako u ranoj fazi jer je pravi utjecaj najvidljiviji 1880.ih godina.



Najistaknutiji atribut ove haljine je kombinacija boje, ali usredotočit ću se malo i na sam kroj haljine. Na prvi se pogled čini zamršen i pun nepotrebnih volana i draperije, ali on je u svojoj srži jednostavan i fluidan. Povlaka je kratka, ali dovoljno naglašena budući da se radi o haljinama za šetnju i promenadu.



Već sam naglasila važnost cvjetova no oni su u ovoj varijanti vrlo modernizirani; crni na narančastoj podlozi bez nepotrebne zamršenosti, teškog veza i šljokica - ovo je ipak haljina za šetnju, a za poslijepodnevnu paradu gradom najbolje je odabrati nešto smjelo, ali provjereno a upravo je takva ova haljina.



Ne znam za vas, ali meni je ova haljina prava jesen i zato je nisam mogla ne uvrstiti u haljinu tjedna u mjesecu listopadu.

Post je objavljen 19.10.2013. u 10:09 sati.