Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

BPA ometa razvoj fetusa, navodno

Tako je utvrđeno u najnovijem istraživanju kojeg je provela američka Fondacija za borbu protiv raka dojki (Brest Cancer Fund) nevladina udruga koja se zalaže za eliminaciju bisfenola A (BPA) iz svih proizvoda koji dolaze u kontakt s hranom. Najčešće se BPA može naći u konzerviranoj hrani gdje se koristi kao premaz limenki kako bi se spriječila curenja te kontaminacija hrane od metala. Istraživanje je načinjeno pregledom i izvlačenjem zaključaka nekoliko desetaka studija o utjecaju BPA na fetus u prenatalnom razdoblju. Također je utvrđeno da BPA može imati utjecaja na pojavu raznih bolesti u kasnijem životu čovjeka koji je u prenatalnom razdoblju bio izložen BPA.

Naravno, Američko vijeće za kemiju (American Chemistry Council) istraživanje je ocijenilo kao "usmjereno" i "selektivno". Naime, BPA je jedna od najispitivanijih kemikalija danas i u posljednjih 50 godina utvrđivano je kako je postojeći način upotrebe BPA siguran po zdravlje čovjeka.

I unatoč ovoj ciljanom i selektivnom istraživanju Fondacije za borbu protiv raka dojke, glavne svjetske regulatorne agencije u brojnim državama širom svijeta, temeljem znanstvenih istraživanja, konstantno dolaze do istih zaključaka: BPA je siguran na razini tragova koji se mogu naći u konzerviranoj hrani. I američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration - FDA) ponovila je svoj zaključak temeljem stotina istraživanja o BPA da je na takvoj razini BPA siguran i podržava se njegovo korištenje za zaštitu od kontaminacije hrane iz limenki.

Fondacija za borbu protiv raka dojke objavila je da je u ovom istraživanju analizirano više od 60 studija koje se bave izloženosti i utjecaju BPA na fetus u prenatalnom razdoblju. Razne studije koje su analizirane obradile su istraživanja na fetusima glodavaca i majmuna, a podaci su pridruživani istraživanjima s ljudskim bebama. Utvrđeno je da se BPA ponaša kao estrogen, prolazi kroz zaštitnu barijeru placente i dolazi do fetusa u maternici, a ispitivanjima na životinjama utvrđeno je da u kasnijem životu ispitnih životinja dolazi do pojave raznih bolesti, te je sve to povezano i s utjecajem BPA na nerođenu djecu i zaključeno da će se takve bolesti pojaviti i kod djece u kasnijem životu.

Kao što je poznato, BPA je zabranjen za korištenje u bočicama za bebe, međutim Fondacija za borbu protiv raka dojke zalaže se za potpunu zabranu BPA u ambalaži koja dolazi u kontakt s hranom.

U Američkom vijeću za kemiju zaključili su da je Fondacija među stotinama ili čak tisućama studija "odabrala samo one studije čiji rezultati su im išli u prilog zaključka do kojeg su željeli doći". Takva studija nije nikakva znanstvena analiza niti je blizu rezultatima vladine agencije za hranu i lijekove (FDA) niti već ranije donesenim zaključcima drugih svjetskih relevantnih agencija.

Naime Američka agencija za hranu i lijekove - US American Food and Drug Administartion (FDA) je u ožujku 2013. donijela zaključak da je "BPA siguran na tako niskim razinama koje su prisutne u konzerviranoj hrani te da je konzervirana hrana sigurna za ljudsko zdravlje".



Kanadska agencija za zdravlje - Health Canada je u rujnu 2012. objavila je svoju obnovljenu procjenu u kojoj su stručnjaci zaključili da "postojeća izloženost BPA iz ambalaže za hranu ne predstavlja rizik za zdravlje kod opće populacije, uključujući novorođenčad i malu djecu".



Nezavisna statutarna agencija za hranu Australije i Novog Zelanda - (Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) koja je odgovorna za definiranje normi za hranu u ove dvije zemlje, u travnju 2012. ponovno je donijela zaključak u kojem se izjavljuje: "brojna znanstvena istraživanja utvrdila su da BPA pri postojećim razinama izloženosti u hrani ne predstavlja značajniji utjecaj na ljudsko zdravlje niti sigurnost hrane".

Europska uprava za sigurnost hrane - European Food Safety Authority (EFSA) u prosincu 2011. obnovila je znanstveni pregled o BPA u kojem je istaknuto "da se ne može utvrditi niti jedan novi dokaz koji bi vodio ka reviziji postojeće dozvoljene granice dnevnog unosa (Tolerable Daily Intake) koja se procjenjuje razinom sigurnog unosa."


Svjetska zdravstvena organizacija - World Health Organization (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda - Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) u rujnu 2011. godine objavili su izvještaj njihovog pregleda posljednjih znanstvenih dokaza o BPA i zaključili su da bi: "inicijacija javno zdravstvenih mjera za zabranu BPA bila preuranjena". Svjetski stručnjaci zaključili su da se BPA ne nakuplja u tijelu i da se vrlo brzo eliminira iz mokraće te da je vrlo teško interpretirati relevantnost studija koje tvrde da postoji štetne posljedice po zdravlje od BPA.

Japanski nacionalni institut ta naprednu industrijsku znanost i tehnologiju - Japanese National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) u srpnju 2011. godine zaključio je da je "rizik od BPA po ljudsko zdravlje vrlo mali". Zaključak se temelji na procjeni rizika provedenoj 2005. godine. Zanimljivo je da su u procjeni iz 2011. godine faktor neizvjesnosti smanjili na 25 u odnosu na 100 koliki je bio u studiji iz 2005. godine, što ukazuje na veće povjerenje u znanstvene podatke koji podupiru procjenu o sigurnosti BPA u 2011. godini.

Savjetodavni odbor njemačkog toksikološkog udruženja - Advisory Committee of the German Society for Toxicology) u svom pregledu iz travnja 2011. u Critical Reviews in Toxicology zaključio je da "BPA ne predstavlja rizik vrijedan pažnje po zdravlje ljudske populacije, uključujući novorođenčad i bebe. Postojeća dozvoljena granica unosa (Tolerable Daily Intake) razine BPA je odgovarajuća".



Izvori:
Brest Cancer Found: Disrupted Development: the Dangers of Prenatal BPA Exposure
American Chemistry Council: Weight of Scientific Evidence Supports the Safety of BPA
Plastics News: Study says BPA disrupts fetal development
Animated flags




Post je objavljen 12.10.2013. u 00:30 sati.