Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Tajanstvene Hawksmoorove crkve

Ne baš poznat, ali zasigurno divljenja vrijedan barokni arhitekt Nicholas Hawksmoore je, između ostaloga, kreirao šest londonskih crkava.

Hawksmoorov talent već u ranoj dobi prvi je primijetio njegov učitelj - Christopher Wren. Hawksmoor je s Wrenom sudjelovao u mnogim projektima koji su rezultirali impozantnim baroknim građevinama poput St. Paul Katedrale ili hampton Court palače u Londonu. Hawksmoora s pravom smatraju ''engleskim Borrominijem''. Wren je bio zaslužan za matematička, a Hawksmoore za umjetnička dostignuća ovog arhitektonskog stvaralačkog dua.

Kada je 1711. godine Britanski Parlament donio odluku o izgradnji 51 nove crkve u Londonu i Westminsteru za arhitekta je instantno odabran Hawksmoore a kasnije mu je u pripomoć došao i James Gibb. Zbog velikih troškova u izgradnji crkava u konačnici je izgrađeno samo dvanaest a od toga je šest u potpunosti izgradio Hawksmoor, a ostalih šest samo djelomično, odnosno izgradio je samo tornjeve.



Hawksmoor je bio najmaštovitiji i najsmjeliji engleski barokni arhitekt pa vas ne trebaju začuditi originalnost i neočekivanost kompozicije crkava koje ćete upravo vidjeti. Kada nešto u engleskoj baroknoj arhitekturi djeluje neobično najvjerojatnije je autor sam Hawksmoor. Osim originalnosti i smjelosti njega krasi i epitet najmisterioznijeg arhitekta s područja, a mnogi su ga u prošlosti optuživali da se bavio i zlodjelima, a ne samo arhitekturom. No, bila to istina ili ne, šetnja oko njegovih crkvava u jesenje predvečerje je zasigurno jezivo iskustvo. CrkvaSt Mary Woolnoth na slici iznad je zaista neobičnog izgleda, ali i prilično tematski neodređena.



Sljedeća je St Alfege's Church u Greenwichu prepoznatljiva po svojim velikim kamenim nosačima. Iako barokna, Hawksmoorova arhitektura sadržava elemente antičke, gotičke, renesansne, engleske srednjovjekovne i talijanske barokne arhitekture i umjetnosti.



Crkva St. George in the East građena je u prepoznatljivom španjolskom stilu. Obratite pozornost na tornjeve koji su vrlo maštovito i originalno izvedeni.



Toranj crkve St. George u Bloomsburiu ima najbizarniji zvonik ikada izgrađen - u obliku zigurata. Umjetnosti različitih kultura i civilizacija su svakako imale utjecaj na Hawksmoora, a bizarne kombinacije mezopotamskih hramova sa arhitekturom anglikanskih crkava trebamo zahvaliti ne samo njemu nego i umjetnosti baroka. Ovako nešto ne bi nikada moglo biti izgrađeno u skladnoj i idealnoj renesansi, dok je barok, odvažan i smio umjetnički pravac bio plodno tlo za najkreativnija arhitektonska dostignuća ikada.



Christ church u Spitalfieldsu je svakako zanimljive arhitekture a odlikuje ju gotički utjecaj koji je najvidljiviji u arhitekturi zvonika. Ako niste znali, Spitalfield je kao londonska četvrt u dijelu East enda bila mjesto ubojstava Jack the Rippera. Sva ubojstva su se dogodila upravo oko ove crkve što joj daje još mističniji značaj. Još od Hawksmoorova doba javljaju se teorije da se nije bavio samo arhitekturom nego i zlodjelima, sotonizmom i magijom.

U zbirci pjesama Iain Sinclaira ''Lud Heat'' javlja se teorija da su sve ove namjerno smješteno po Londonu tako da tvore staroegipatski simbol Ozirisovo oko. No, sva ova nagađanja nemaju dokaza i najvjerojatnije nisu točna, ali šetnja oko ovih crkava u jesenji suton je svakako jeziva, u tome se slaže i britanski povijesničar umjetnosti Waldemar Januszczak.



I zadnja, meni najljepša crkva je St Anne's Limehouse. U dvorištu ove crkve nalazi se obelisk, stari dio zvonika koji je prvotno namijenjen da stoji na vrhu crkve, ali je umjesto njega napravljen drugi, očito prikladniji.

Post je objavljen 09.10.2013. u 17:30 sati.