Znanstvenici sa Sveučilišta Mississippi analizirali su pileće krokete i dokazali da se sastoje od 50 posto manje pilećeg mišićnog tkiva, prsa ili bataka, na koje kupci misle kad se spomene piletina.
Krokete su kupili u dva velika američka fast food lanca u gradu Jacksonu. Analizirajući ih, uočili su da je prvi kroket sadržavao 50 posto pilećeg mišićnog tkiva, dok je ostatak bila mješavina masnog tkiva, krvnih žila i živaca. Pomna analiza je pokazala da sadrže stanice koje graniče s kožom i unutarnjim organima ptica, napisali su autori u American Journal of Medicine.
Drugi ispitani uzorak je sadržavao samo 40 posto mišićnog tkiva, a ostatak su bili masnoća, hrskavica i komadići kosti.
'Dogodilo se to da su neke tvrtke odlučile koristiti umjetnu mješavinu pilećih dijelova umjesto nemasnog pilećeg bijelog mesa. Uvaljaju ga u tijesto i prže i još uvijek ga zovu piletinom. To je zapravo nusproizvod pun kalorija, soli, šećera i masnoća pa je vrlo nezdrav izbor. Što je još gore, ima odličan okus i djeca ga vole pa je zapravo namijenjen za njih', pojasnio je voditelj istraživanja dr. Richard deShazo.
Post je objavljen 10.10.2013. u 14:55 sati.