Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Povratak onih koji su 91. napustili Osijek

Osijek je ponovno visoko na listi gradova za koje su podneseni zahtjevi za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava izvan područja posebne državne skrbi. Riječ je, budimo iskreni, uglavnom o građanima srpske nacionalnosti koji su uoči ili za Domovinskog rata napustili Osijek, odnosno društvene stanove koje su koristili. Stanarsko pravo, ukinuto im je 1996. godine.
No promjenama državnih politika dosad je bar 500 takvih povratnika ostvarilo pravo na povrat stana u gradu na Dravi. U okviru novog roka koji je bio otvoren od travnja do kolovoza, u službenim evidencijama Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje evidentirano je ukupno 1.207 novih zahtjeva. Njih 231 odnosi se na Zagreb, potom 131 za Osijek, slijede Split, Zadar, Karlovac, na začelju liste najželjenijih gradova s 22 zahtjeva su, primjerice, Vinkovci. Više od 900 zahtjeva stiglo je iz Republike Srbije, 180 iz Hrvatske, 42 iz Bosne i Hercegovine te 85 iz trećih zemalja, izvijestit će Mirela-Stanić Popović, predstojnica Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.
Novim vlasnicima državna politika omogućit će i da svoj novi stan otkupe - ako je u vlasništvu države. Rok za podnošenje zahtjeva za kupnjom iznosi godinu dana od dana sklapanja ugovora o najmu. Stanovi se mogu otkupiti jednokratno ili obročno na maksimum 20 godina. Pri kupnji stana korisnik može ostvariti osobni popust koji se ostvaruje s obzirom na jednokratnu isplatu i broj godina provedenih kao izbjeglica, prognanik i povratnik stanovi Zagreb Centar

Post je objavljen 07.10.2013. u 15:16 sati.