Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nadnebomkrakowskim

Marketing

Ekipa sa Cystersówa

Orientation Week je prošao, što znači da one ozbiljne stvari vrebaju iza ugla. Predavanja počinju, a s njima dolaze i brojne obveze. Ili ipak ne :) Ne, sad zapravo :) Studiranje na Uniwersytetu Ekonomicznom u Krakowu velika je stvar, a i posebna čast. Cijeli fakultet jedan je veliki kampus, koji broji više od 20 tisuća studenata. UEK, skraćenog naziva, studentima nudi apsolutno sve. Knjižnica na četiri kata s wi-fi pristupom internetu, nekoliko zgrada i posebnih odjela za predavanja i vježbe, sportski sadržaji, bazeni, igrališta...sve u svemu – ono što bi svaki student htio, posebno za svoj Erasmus boravak.



Odslušao sam i svoja prva predavanja, Foreign Direct Investments in Central and Eastern European Countries te povijest Poljske, koja je bila izuzetno zanimljiva. Govorili smo i o povijesnim godinama bitnim za neke slavenske zemlje, pa se primjerice spominjala 1102. godina i kralj Koloman.

Napisao sam i Polish placement test, koji je trebao poslužiti kao vodilja koju razinu učenja poljskog jezika izabrati na UEK-u. Moj prvi pisani test na poljskom prošao je izvrsno (28 od 30 uz odličan usmeni) te sam došao u grupu najboljih (advanced Polish) gdje će nas devet (od preko 100 studenata koji uče poljski) slušati napredni poljski te tako još više obogatiti vokabular i gramatičko znanje poljskog jezika. E-mail sa rezultatima i grupom uljepšao mi je taj petak poslijepodne :)

Prvi tjedan Erasmusa donio je sa sobom odmah i poneke probleme, koji su se srećom brzo riješili. Osim što nismo nekoliko prvih dana imali grijanje i Internet u stanu, dogodio se još jedan mali incident u tramvaju, (ne)posjedovanje karte :), a uz sve to počeo mi je rasti umnjak, pa sam, vjerovali ili ne, izvadio zub i zaradio tri šava. Sjajno :)

No, sve to olakšao je dolazak Marte :) u Krakow, koja je brzinom svjetlosti učinila da svi ti problemi nestanu i sa sobom donijela i malo sunca iz Rijeke, obasjavši sivo nebo koje je već nekoliko dana gutalo ovaj prekrasni grad na jugu Poljske.

Ranije spomenuti problem s Internetom rješavali smo lako, „peticom“ do Galerie Krakowske, Starbucks, Coffeeheaven ili 4D te superbrzi internet i prilika za skinuti pokoji film te skypeati s najbližima.



Uskoro je počelo grijanje, stigao je Internet, napravljena je tramvajska karta, a i zub pomalo popušta...
Hladno vrijeme koje nas je dočekalo u Krakowu malo nas je i uzdrmalo, pa smo nekoliko dana kao stare bakice, uz dekicu i kakao, večeri provodili uz filmove :)



Međutim, brzo smo se oporavili, a jednu večer smo ugostili i Jennu, studenta iz Nizozemske, koji je uskoro pronašao svoj novi stan. Mateo je pripremio svoj specijalitet, krumpire, hrenovke i neizostavni baguette :)



Mert kompletirao ekipu

Ekipi sa Cystersowa 6 pridružio se i četvrti član, Mert, koji dolazi iz turske prijestolnice Ankare. Mert studira na Akademiji Ekonomicznej i na početku je odmah naglasio da mu je izuzetno hladno u Poljskoj :) Međutim, brzo se priviknuo i postao dio ekipe, a ubrzo smo razmijenili i prigodne darove. Obavili smo i prve shoppinge zajedno te sam naučio da se na turskom „da“ kaže „evet“, „ne“ je „hayir“, a „dobro“ – „iyi“. Pa onda: evet, evet, iyi, kako bi rekao Mert! :)




Uz Rijeku i u Krakowu

Stigao je potom i taj dugo očekivani 3. listopad, dan kada je Rijeka dočekala Betis na Kantridi u prvoj domaćoj utakmici grupne faze Europske lige. Srce nas je zaboljelo što nismo na stadionu pod stijenama tada, ali uz dobro društvo Menna, Cedrica, Jenne i Midasa, osjećali smo se kao doma!



Rijeka je osvojila svoj prvi bod i sjajno odigrala utakmicu, propustivši čak i šansu da „nokautira“ renomiranu španjolsku momčad. No, veliki rezultat je ostvaren, a mi smo ga odlučili odmah i proslaviti ;)



Jazda, jazda, jazda...Biała Gwiazda!

Raspored poljske nogometne Ekstraklase (najvišeg ranga natjecanja) htio je da se već 6. listopada u Krakowu susretnu divovi Wisła i Legia iz Warszawe. Iz pouzdanih izvora znam da se Krakow i Warszawa zbog puno toga ne vole, a po pjesmama domaćih navijača to se također jasno moglo čuti.



Atmosfera je bila sjajna, 32 500 gledatelja uz neprestanu podršku Wisłinih navijača i fantastičnu koreografiju. Okupilo nas se 12 Erasmusovaca za ovaj susret, a karte smo doslovno u posljednji trenutak u subotu poslijepodne uspjeli nabaviti. Doslovno, jer je Alex iz Portugala dotrčao zadnji, kupio kartu u 17:55 i odmah se potom šalter zatvorio :) Mi smo bili jedni od tih sretnika koji su stigli na stadion Henrika Reymana na ovaj veliki derbi!



Erasmusovci su uz domaću publiku također bodrili momke u crvenom, zapjevavši nekoliko pjesama uz povike „Jazda, jazda, jazda, Biała Gwiazda“, što bih najbliže mogao opisati kao: naprijed Bijela Zvijezdo (simbol kluba).
Vođeni našom podrškom :), nogometaši Wisłe pobijedili su svojeg ljutog rivala pogotkom pred kraj susreta, ostavši tako jedina neporažena momčad u dosadašnjem tijeku prvenstva. Gol Paweła Brozeka izazvao je erupciju oduševljenja na stadionu i bilo je uistinu posebno biti u tom trenutku dio tog slavlja!



Nedjelja navečer nakon utakmice nastavila se gledanjem derbija Dinama i Rijeke, turnirom u PES-u te naposljetku, kasnonoćnim pisanjem bloga :) Ponedjeljak je već tu, nove obveze i nove Erasmus avanture čekaju! Čujemo se uskoro ;)


Post je objavljen 07.10.2013. u 01:21 sati.