Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

"Amaterske" i "profesionalne" fotografije

Kada se spominje kvaliteta fotografija, ljudi, pogotovo oni neupućeni u fotografiju, često dobre fotografije nazivaju "profesionalnima", a loše "amaterskima". Takva podjela je rezultat stereotipa, ali je sama po sebi glupa i nelogična već u startu.

Ako se govori o kvaliteti fotografija, onda neka fotografija može biti samo "dobra" ili "loša", a ne "amaterska" ili "prpofesionalna".

O amaterskim ili profesionalnim fotografijama se može govoriti samo po pitanju toga da li je fotografiju snimio profesionani fotograf ili fotograf-amater. Naime, sama definicja podjele na "profesionalce" i "amatere" kaže da je profesionalac ona osoba koja od neke djelatnosti živi (tj. ima prihode) dok je amater ona osoba koja se nečime bavi iz puke ljubavi prema tome čime se bavi, i od toga nema gotovo nikakav profit.

Drugim riječima, je li netko amater ili profesionalac nema nikakve veze sa time hoće li napraviti dobru ili lošu fotografiju... i obratno, ako je fotografija dobra ne znači da ju je snimio profesionalac, i ako je loša ne znači nužno da ju je snimio fotograf amater.

Inače, zanimljivo je kako je često mnogima jedini kriterij da li je neka fotografija dobra ili loša (odnosno "profesionalna" ili "amaterska"), to da li na slici postoji pozadinska zamućenost iza objekta snimanja (tzv. "bokeh") ili ne. No opet, dotična stvar nema nikakve veze s profesionalizmom ili amaterizmom - ona ovisi isključivo o vrsti upotrebljenog objektiva, otvoru blende, udaljenosti fotoaparata od objekta snimanja i udaljenosti objekta snimanja od pozadine.

Post je objavljen 07.10.2013. u 00:01 sati.