Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Glupost i panika se hrane patkama

"Patka", ili točnije "novinska patka", izraz je koji se koristi za svaku neprovjerenu vijest koja osvane u novinama, bilo tiskanim, bilo onima na on-line portalima; "patkom" se naziva svaka ona vijest gdje se radi ili o poluinformaciji (vijesti koja ne sadrži sve bitne detalje), ili dezinformaciji (totalnoj izmišljotini).


(public domain)

Kako su nastale "novinske patke" i odakle uopće naziv "patka"?

Nekada davno, davno prije pojave interneta, u doba dok su u tiskarama još vladala olovna slova, u svim novinama se na kraju svake neprovijerene vijesti stavljao natpis "n.t.". Slova "n.t." dolaze iz latinskog jezika, i označavaju kraticu za non testatum, što u prijevodu doslovno znači "nije provjereno".

Kako se n.t. izgovara kao "en te", tako legenda kaže da je u njemačkoj jedan urednik diktirao tekst neke neprovjerene vijesti slagaru, te je na kraju izgovorio i "en te". Slagar je umjesto "n.t." složio "Ente". Ente je na njemačkom jeziku - patka (životinja iz porodice Anatidae, op.a.). Kasnije se uspostavilo da je vijest bila netočna, a ono "Ente" ("patka") je tako u žargonu postalo sinonim za svaku netočnu ili neprovjerenu vijest.

Problem je što u mnogim slučajevima upravo takve "patke" ljudima pružaju prvu informaciju o nekome ili nečemu, a koje zatim površni ljudi uglavnom uzmu zdravo za gotovo. No kada se (i ako) naknadno otkrije da je vijest bila lažna, na bilo koju naknadnu vijest koja ispravlja ili dematira prethodnu, najčešće se neće uopće obraćati pažnja.

Kada bi se proučavalo dnevne novine, može se primjetiti trend da u raznim slučajevima jedan dan novine napišu jednu stvar, da bi nekoliko dana kasnije o istoj stvari napisale nešto potpuno suprotno. Gotovo da se pojavilo pravilo kako novinari "na prvu loptu" pišu članke samo da bi nešto napisali, iako nemaju sve bitne informacije važne za točnost i potpunost vijesti...

Tako je na primjer prije nekog vremena lansirana "patka" u vezi isteka osobnih iskaznica (Provjerite do kad vam vrijede osobne, evo zašto!), no nitko od novinara se već u startu nije ni potrudio zaviriti u sporni zakon i uočiti da je kažnjivo samo ako se netko služi osobnom iskaznicom (tj. nevažeću osobnu iskaznicu koristi da bi se negdje identificirao ili rpešao državnu granicu). Tek je naknadno, nakon što je zavladala svojevrsna panika, istražen i objavljen i taj vrlo važan detalj (MUP pojasnio kada zapravo prijeti kazna zbog isteka osobne iskaznice.)

Isto tako je lansirana vijest i o tome kako je "čudesno" zasvijetlio kip, iako se nitko nije potrudio istražiti i otkriti da postoje razne supstance koje svijetle u mraku...

Ili slučaj gdje su svi javljali o pronalasku nekakvog prastarog "mehanizma sa zupčanicima", da bi se ispostavilo da se zapravo radilo o fosilima nekakvih praživotinja (link)...

Ovakvih primjera bi se moglo naći još mali milijun...

No svima je zajedničko to da novinari prvo pišu (ili češće samo "copy/paste"-aju) i objavljuju, a tek nakon toga eventualno i istražuju, umjesto da bude obratno... no tada je već prekasno.

Post je objavljen 06.10.2013. u 15:42 sati.