Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apatrida

Marketing

Diskretni šarm buržuazije

Dvadeset i nešto godina nakon raspada Jugoslavije

Trebala sam se jutros probuditi u Zagrebu, ali mrtva umorna odlučila sam ne otputovati i evo me pokušavam se razbuditi i napraviti malo reda u stanu nakon što smo u dvije večeri proslavili moj rođendan.

Krš i lom u stanu. Krš i lom u mojoj glavi.

Najprije zanimljivi razgovori u te dvije večeri. Svima su nam dali misliti. Dvoje sociologa koji imaju jako dobru procjenu situacije kod nas i u svijetu. (profesori su na fakultetu i vrlo aktivni na svjetskoj sceni)

Evo dalje sastava: Uz njih jedna liječnica i još nešto također predaje na medicinskom fakultetu. Pravnica, tajnica na jednom fakultetu, dva inženjera elektrotehnike, glumac, jedan glazbenik, jedan bivši svećenik sada sa drugim zanimanjem i završenim fakultetom, jedna ekonomistica i ekonomist , profesorica engleskog i povijesti umjetnosti, nas tri stomatologice, uz mene koja sam slušač sad već četvrte godine filozofsko teološkog faksa i nešto malo dječice prvu večer koja su izostala drugu večer jer je druženje počelo u 20h.
Moja mlada asistentica, njen muž i dječica, moja bivša asistentica ( već dvije godine u mirovini) ujedno i moja velika prijateljica.

Nisam snob. Spominjem zanimanja čisto da dam na znanje… baš to znanje, određenu moć znanja srednje klase. Nismo usto ekonomski posve nemoćni, ali ni bogati. Bogatstvo je zapravo u znanju jer smo ekonomski, bez obzira na ekonomiste, prilično nesposobni. Nismo se baš snašli u liberalnom kapitalizmu s iznimkom nekih koji su od prije i prije stare, prve Jugoslavije posjedovali bogatstva, a nekima se vratilo, nekima i ne.

Slušali smo procjene sociologa. Nezaustavljivih i vrlo pesimističnih. O tome kako svijet ide u propast. Isticao se konzumerizam i površnost . Površno znanje koje uzima maha, a s druge strane postoje u svijetu elite znanja i odličnih visoko školskih ustanova koji za većinu postaju nedostižni, naročito, za Hrvatsku.

Studenti su toliko neinformirani da je grozota. Jedan od studenata na pitanje u kojoj smo državi prije živjeli, jedva, nakon dugačkog razmišljanja je izjavio: Čini mi se Slavija.

Pa razgovor koliko je zapravo malo istraživanja vremena u drugoj Jugoslaviji. Vrijednostima koje je socijalizam, bez svake sumnje imao. Recimo školstvo i zdravstvo pa i veliko cjenjenje intelektualaca i znanja.

Pa naravno i lex Perković i konotacije, a i ispaštanje za drugo mišljenje nego je partija dozvoljavala, ali i djelovanju u to doba.

Ispaštanja i tome slično.

To nas je odvelo, na kraju, na razgovor o našoj, hrvatskoj situaciji. Malo je nas Hrvata. Svatko svakog zna. Ili je rod i porod, kolega, prijatelj, neprijatelj. Svih nas je na neki način iznenadilo što se sve zna. Prava enciklopedija znanja i ogovaranja. Tko je tko u svijetu, a posebno u Hrvatskoj.

Pokojni prijatelj također sociolog (vražja profesija) rekao bi: Malo pročeprkaj po porijeklu svakog od nas i bit će ti jasno zašto mislimo i postupamo ovako ili onako.

Napominjem da sam zamolila da mi nitko ništa ne kupuje, ako već žele nešto donijeti neka to bude vino, pa se vino (i to kvalitetno – sa svih područja Hrvatske, ali i izvana)) točilo u naša grlašca.

To je razvezalo jezike, a nitko ne zna tako dobro tračati kao 'intelektualci'.
No dobro jutros na prvom programu radija slušam o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini. Vrlo kompetentni sugovornici su zabrinuti za Hrvate. S pravom rekla bih. Tamo nas je sve manje.

Moj prijatelj, povjesničar, mi je svojevremeno, kad je cijela Hrvatska bila protiv Hercegovaca pričao kao mu je u Dubrovniku jedan poznanik rekao: Ostali smo bez posla. Navalili Hercegovci i oteli nam ga. Na to mu je moj prijatelj postavio pitanje: A koja si ti generacija doseljenika iz Hercegovine?

A evo malo i fotografija naslovu u prilog Nadam se da znate da se odnosi na naziv filma Luisa Buńuela). I raspravi u prilog.


Snimka

Evo i jednog mog pretka iz obiteljskog stabla: Po mjestu gdje je poginuo vidi se od kuda je.





moja soba










moj radni stol



ostaci vrećica za vino. Popili!

Odgovaram na sva suvisla pitanja. Osim iznimnih.


Post je objavljen 04.10.2013. u 13:51 sati.