Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Naši plastičari - EcoCortec



Tvrtka EcoCortec d.o.o. je na prostoru poslovne zone Belog Manastira, 2007. pokrenula proizvodnju biorazgradivih plastičnih materijala. Tvornica je jedna od prvih u Europi koja koristi inovativnu, novu tehnologiju proizvodnje višeslojnih, biorazgradivih plastičnih folija te folija za zaštitu od korozije po licenci matične tvrtke Cortec corporation USA. Nove investicije te još kvalitetnija tehnološka rješenja uz lociranje proizvodnje u samo srce Europe jamče investitoru razvijanje stabilne i pouzdane proizvodnje s visokim stupnjem zadovoljenja kupaca.

Politika kvalitete je postavljena kao osnova poslovanja i unapređenja poslovnih aktivnosti. Uz kvalitetu, visoka produktivnost predstavlja temelj uspješnog poslovanja i zadovoljstva kupaca, jer kupci danas traže maksimum od ambalaže kako u fizikalnim, kemijskim svojstvima tako i u svojstvima ekološke prihvatljivosti.

Jedan od poznatijih projekata ove tvrtke je Marine Clean. U suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje iz Zagreba predstavljen je javnosti europski projekt Marine Clean kojeg je u cijelosti s 1,1 milijun eura financirala Europska agencija za kompetitivnost i inovacije (EACI) i čiji je cilj uz primjenu inovativnih tehnologija temeljenih na biorazgradivim materijalima očuvati jezera i mora od zagađenja, posebno plastikom.

Predstavljajući projekt u Hrvatskoj gospodarskoj komori profesor sa strojarskog fakuleta Mladen Šercer naglasio je da je projekt službeno počeo u studenom 2011. godine kada su dobili i financijska sredstva od EACI-a kao i da je to jedan od rijetkih projekata kojemu je ta agencija odobrila novac za idejno rješenje, a ne za gotovi proizvod kojeg tek razvijaju. U projektu je osim dva spomenuta hrvatska još pet partnera-tvrtki i institucija iz Slovenije i Litve, a zajedno rade na razvijanju ekoloških inovacija odnosno posebnih alata za prikupljanje otpada iz mora, biorazgradive ambalaže te tzv. pametne ribarske mreže od recikliranih materijala.

Do sada su već napravili biorazgradive vrećice koje nisu štetne za ribe i koje će ponuditi velikim brodovima (posebno kruzerima) za pakiranje hrane i drugog, a koje se u moru ili jezerima razgrađuju za oko 180 dana. Rade i na drugim sličnim eksperimentalnim proizvodima koje testiraju u morskoj stanici u Piranu, a razvijaju se i posebne vrpce za sakupljanje krutog otpada s vodenih površina, kao i ribarske mreže.

Vrpce i mreže proizvodi slovenska tvrtka Turna, oko toga je pregovarano i s biogradskom Tvornicom mreža, dok bioplastične vrećice i folije za pakiranje radi EcoCortec.



Ovih dana objavljeno je i strano ulaganje u tvrtku EcoCortec u visini od 3 milijuna Eura. Ova prva hrvatska tvornica bioplastike, jedan od najsuvremenijih europskih proizvođača ekoloških folija za zaštitu od korozije, udvostručit će svoje kapacitete.

U finalnoj je fazi projekt za novu halu veličine 1.600 četvornih metara korisnog prostora, a investicija je teška približno tri milijuna eura. Nova hala će imati prostor za tri nove najmodernije linije ekstruzije, konfekcioniranje VpCI papira te skladištenje Cortec kemijskih proizvoda. Nova hala i strojevi udvostručit će proizvodnju i sposobnosti skladištenja, te omogućiti nova zapošljavanja. Za sada riječ o projektu za koji bi trebao zaživiti i biti realiziran na jesen iduće godine.

Inače, EcoCortec je specijaliziran za proizvodnju folija prema Cortecovoj inovativnoj tehnologiji hlapljivih inhibitora korozije (VpCI), te kupcima nudi kompletne usluge konfekcioniranja, ekstrudiranja i tiskanja. Približno 95% proizvoda izvoze diljem svijeta. EcoCortec trenutačno u Belom Manastiru zapošljava 21 osobu.



Web stranica: EcoCortec
Proizvodni program


Izvori:
Plastic News:
US-owned biodegradable film company expands Croatian plant
Poslovni dnevnik: Europski projekt Marine Clean rezultat hrvatske pameti
EcoCortec






Post je objavljen 04.10.2013. u 00:30 sati.