Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

Anđeo čuvar i politika

Mi katolici spominjemo se 2.listopada Anđela čuvara. No nemojte se uplašiti. Pišem o politici a ne neki vjerski trakrat.


Prije mnogo godina živjela je u Zagrebu gospođa Mira Preisler pjesnikinja i spisateljica. Bila je prijateljica moje bake i starijih teta. Pisala je pjesme i nabožne priče za djecu. Vidio sam na internetu da neki katolički nakladnici i danas izdaju njene knjige pjesama i pripovjetki.

Između dva rata Teta Mira (tako su je svi zvali i tako je potpisivala svoje tekstove) izdavala je i uređivala časopis namjenjen djeci "Anđeo čuvar". Imao sam više brojeva tog časopisa iz onog vremena u rukama. Potpuno bezazlen i apolitičan, s pjesmicama i pričama za djecu koje je uglavnom pisala Teta Mira. I došla je diktatura kralja Aleksandra, proglašena je Kraljevina Jugoslavija (1929.god.) a Teta Mira je nastavila izdavati svoj časopis jer usprkos strogoj cenzuri u njenom časopisu ni najstroži cenzori nisu mogli pronači ništa "protudržavno" nego samo pobožno.

Ali i najstrože cenzori griješe. I Anđeo čuvar je bio u Kraljevini Jugoslaviji zabranjen a Teta Mira odsjedila nekoliko mjeseci u zatvoru. Zbog čega? Na zadnjoj stranici svog časopisa obično je donašala šale koje su i djeca mogla razumjeti. Šala zbog koje je časopis Anđeo čuvar zabranjen glasila je:

Zašto se naša domovina zove Jugoslavija?

Zato jer je na jugu i jer se uvijek nešto slavi.



Post je objavljen 02.10.2013. u 16:48 sati.