Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Zaboland nekad - Oostrabeke

U Zabolandu je listopad mjesec povijesti. Obijljezavaju se povijesni dogadjaji, muzeji, tradicije.. tema ove godine je “Narod i vladar”. To ti je tak kada imas kraljevstvo.

No u jutrosnjim novinama vise od vladara me zainteresirala ova povijesna crtica. Jedan kolumnist je prisjecajuci se svog djetinstva prije ceterdeset godina u Oosterbeeku napisao ovo: “Ostrabeke je nogometni klub moje mladosti u Oosterbeeku. Jedan od pet klubova u selu. Srednja klasa je igrala za Oosterbeek (blavo-bijeli), radnici za Oosterbeekse Boys (crveno-bijeli), katolici za Velox (crne i bijele pruge), oni koji ne piju alkohol su igrali u klubu Abstinentia (boje zaboravih), a protestanti u protestansko-krscanskom Ostrabeke (zeleno-bijeli). Krscanskom? Da, sastanci uprave su pocinjali s molitvom. To znam jer su sastanci bili kod nas doma. Moj otac je bio predsjednik.”

Danas su ostala dva kluba Ostrabeke i Oosterbeek. Od krscanskog karaktera Ostrabeke je ostalo to da oni, za razliku od Osterbeeka nikada ne igraju nedjeljom. Medjutim klubovi imaju sve manje clanova, cak zajedno manje nego lokalni hokejski klub. Prica se o mogucoj fuziji klubova.


Post je objavljen 02.10.2013. u 09:33 sati.