Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1971

Marketing

Gadovi i žrtve

Kad god me je neka od prijateljica (mislim tu na one prave iliti obične prijateljice, bez "povlastica") pitala s kakvim ju muškarcem vidim, tj. kakvog bih joj poželio na duži vremenski period (ili zauvijek), odgovor je uvijek isti... Onog Pravog, naravno.

A taj Pravi je zapravo odraz mog viđenja dobre, kvalitetne veze između dvoje ljudi... On je od sveg po malo, a od nečega i malo više. Dovoljno zgodan da joj se fizički sviđa, dovoljno inteligentan da joj s njim bude zanimljivo, dovoljno duhovit da ju ponekad zna nasmijati... Da je komunikativan, da zna izraziti misli, namjere, osjećaje... Da nije lijen, već da može potegnuti za zajedničko dobro, tj. da mu je dobra veza dodatni motor, motivacija... Da ju voli i da ju nikad ne prestane voljeti.

Onih nekoliko pokušaja (neiskustvo, što ćete) spajanja tih prijateljica s nekim završilo je kao totalni fijasko.
Jer, uvijek sam odabrao nekog dobricu. Dobrica je dobrica, jebiga. Ispravan čovjek, kvalitetan.
Ni "G" od gada.

I naravno, prijateljicama je tu nešto nedostajalo. "Ono nešto", mistično, meni tada neshvatljivo. Muškarac s velikim "M".

"Onaj s kojim ću se osjećati kao žena". Iako - nije tada ni znala da li bi se s njim tako osjećala, ali na prvi pogled nije ostavio takav dojam. Grebanje ispod kore za nju nije opcija, ona želi da ju udari grom. Grom privlačnosti, koja će se (naravno) pretvoriti u vječnu ljubav.

Nije ovo tek isprazna fraza - žene padaju na gadove. Onaj koji će ju oboriti s nogu je samo prava muška svinja, umjetni "grom", lik koji vješto manipulira ženskom percepcijom sa samo jednim, kratkoročnim ciljem - malo se zabaviti, pridodati ju reckama na pištolju.

Rijetke su one koje su shvatile da dobrica može biti dugoročno milozvučnija glazba za njihove uši. Poznajem jednu, žena nikad nije bila zaljubljenija nego što je sad. U dobricu. Sjećam se - u početku je bila zbunjena. Nije bila sigurna želi li uopće s njim pokušavati. "Odrađivala" je prve susrete s njim.

No, ona nije tema posta... Na kakve gadove padaju žene? Čime se ti "zavodnici" služe?

Prvi u niz gadova je slatkorječivi gad, šarmer. Ne ljigavi laskavac, već onaj koji zna složiti milozvučnu rečenicu u pravom trenutku. Ili smješkati se u pravim trenutcima. Dodirnuti neku njezinu žicu baš kad treba. Preduvjet je da je on dovoljno atraktivan muškarac da ga ona i prije bilo kakvih riječi ili osmijeha gleda blagonaklono. Ovakav šarmer je zapravo dobrica-lažnjak, i meni zapravo velika nepoznanica. Osobno nikad nisam bio taj. Ali oni postoje, poznavao sam jednog ili dvojicu. Žene bi o njima znale reći više.

Tajanstven tip... O, daa... O ovome znam više. Znao sam nekad i sam biti TAJ.
Tajanstven tip i ne mora biti osobito vješt u manipulaciji, potrebno je samo da joj se svidi. Da na nju ostavi dojam poželjnog i ozbiljnog. Dalje je sve jednostavno. Šuti, ne srljaj s razgovorom o namjerama, budućnosti, bilo čemu. Zapravo - uglavnom šuti. Tajanstvenost je privlačna. Žrtve su osobe s poteškoćama u komunikaciji. One koje se boje reći, pitati, istražiti. Valjda iz razloga što ni njihove majke nisu smjele puno pitati, ili jer su i njihovi očevi bili šutljivi namćori. Puno toga vučemo još iz djetinjstva, zar ne?
Umjesto komunikacije one pretpostavljaju, a pretpostavke im se temelje na nejasnim i klimavim znacima. Dok shvate da su im pretpostavke bile neutemeljene, uglavnom bude već kasno. Maca potrošena, a mačor odlutao.

Frajer s pričom... Veoma jednostavno. Pričaš, pričaš i pričaš. Fascinantno je kako sve dobro razumiješ. Pričaš joj o tome kako bi po tvome mišljenju dobar odnos između dvoje ljudi trebao izgledati, o tome kako shvaćaš ljubav, o ljudima, idealima, dobru i zlu, o svemu što ti padne na pamet. Da bi bio frajer s pričom, moraš biti inteligentan. A ona mora biti zabavljena, fascinirana... Da joj nekoliko sati razgovora s tobom prođe kao minuta, i da ne shvati zamku da pričaš uopćeno, nevezano za sebe i nju. Jer, ona će ionako shvatiti da se sve to na nju odnosi.
Frajer s pričom bio sam puno puta. Zapravo, još uvijek znam biti, ovisno o sugovornici. Mogu joj ispričati i pola svog života, a sve samo i isključivo istinito. No, s pogrešnim motivima i istina zapravo postaje laž. Kako već u jednom postu napisah. Neki će shvatiti.
U zadnje vrijeme sam umoran od vlastite priče. Dosadna mi je već. Zapravo, znam se zgaditi samom sebi kad shvatim da opet radim istu stvar, i da ona opet ostvaruje očekivani efekt. Odvratna je to manipulacija. Dovoljno sam već umoran od nje da ću svaku iole vrijednu osobu koju sretnem ozbiljno upozoriti na samog sebe. I na priču.

Bahati, drski, bezobrazni gad... Ne moraš biti ni osobito atraktivan, dovoljno je da si inteligentan. I da naslutiš koga treba dobro "nagaziti". Cijela priča počinje šalama, žrtva se mora često nasmijati. Ali već u startu nemaš skrupula, ne libiš se upotrijebiti seksualne aluzije, niti konkretne izjave o isključivo seksualnim namjerama. Iznenadio sam se koliko dobar efekt mogu izazuvati duhovito sročene izjave o njezinim tjelesnim kvalitetima i vlastitim (tjelesnim) namjerama. Time joj u jednu ruku "dižeš perje", ona se osjeća poželjnom, a s druge strane ju svojom drskošću potčinjavaš, činiš joj se kao "pravo muško", daleko od plačipičke, ljigavih laskanja i sličnih, njoj odbojnih pojava. Jednom rječju, ponašaš se superiorno, a ona od muškarca to i očekuje. Niti u jednom trenutku joj ne pada na pamet kako je tebi zapravo svejedno, jer da nije ipak bi pazio da ne pretjeraš, da ju nečim ne odbiješ.
Ovim se zabavljam u zadnje vrijeme. Istražujem, što ćete. :)) Volim znati i shvatiti. :D

Naravno, svaki od navedenih tipova traži točno određeni tip žrtve. Ona koja pada na tajanstvene tipove, teško će pasti na momka s pričom.

Neke tipove "žrtava" možemo vezati i za određenu životnu dob. Npr. tajanstveni tip nema baš prođu među populacijom 40+, a frajer s pričom uglavnom ne prolazi kod mladih cura...

I tako... Sve je ovo zapravo zanimacija dokonog bajkera koji bježi od ljubavi, a ako ga ona slučajno pogodi sve će to postati skroz nebitno.
P.S. - Ako vam se sviđa zadnja rečenica, upravo ste pali na priču. ;)

Post je objavljen 01.10.2013. u 21:16 sati.