Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Potpišite eu inicijativu za bezuvjetni temeljni dohodak!

Basic IncomewJeste li primijetili da smo sada stvarno članica Europske unije? Pa se sve "europsko" odnosi direktno i na nas? Postoji europska inicijativa za garantirani temeljni dohodak, koja ima niz poklonika u svim članicama EU, i među dijelom političara i ozbiljnim znanstvenicima. Ne radi se o nikakvoj znanstvenoj fantastici, stvar jest izvediva.

Da, stvar nije isprazna maštarija! Možda sam iskvaren socijalističkim obrazovanjem, ali ne mogu se odreći te ideje: zar nije ekonomski napredak = razvoj proizvodnih snaga = smanjivanje radnog vremena potrebnog za proizvodnju osnovnih stvari? Ne bi li onda svi trebali stvarno bolje živjeti, a ne stalno strijepiti od nezaposlenosti, dugova, hipoteka, inflacije...? Ne bi li danas mogle osnovne stvari biti svima garantirane?


Bezuvjetni temeljni dohodak

Basic Income European Citizens' Initiative

Facebook stranica "Temeljni dohodak Hrvatska"

BEZUVJETNI
Nema obveze zapošljavanja, nema provjere koliko tko zarađuje niti drugih uvjeta, osim državljanstva.
TEMELJNI
Dovoljan je za dostojanstven život i pokriva hranu, piće, krov nad glavom, režije, odjeću, i obuću.
DOHODAK
Država ga isplaćuje mjesečno svakom pojedincu (prima ga svako dijete i svaka odrasla osoba).

Kraj tolikih tehnoloških postignuća nitko ne smije biti gladan, žedan, bez krova na glavom, bez sredstava za zadovoljenje najosnovnijih životnih potreba, bez nade i prepun straha za budućnost sebe i vlastite obitelji. Društvo već proizvodi dovoljno vrijednosti za sve, ali ta je vrijednost neravnomjerno raspoređena. Ako svaki građanin mjesečno prima temeljni dohodak slično kao što danas umirovljenici primaju mirovinu i nezaposleni naknadu s burze, to znači da će svatko imati dovoljno da kupi hranu, piće, plati režije i stanovanje, odjeću i obuću. Sve povrh toga financirat ćemo tako što ćemo sami stvarati poslove kao poduzetnici ili tražiti zaposlenje kod poslodavaca
prof. Götz Werner, Osnivač lanca drogerija DM:
"The economy does not have the role of creating jobs. On the contrary. The role of the economy is to free people from jobs."

Važno je shvatiti da je ovo ozbiljna politička akcija, ne neko banalno izražavanje lijepih maštarija.

Europska građanska inicijativa (European citizens' initiative) relativno je novi pravni instrument EU kojim svim građanima EU omogućuje da više sudjeluju u zakonodavnom procesu na razini Unije i da tako ne moraju čekati izbore svake 4 godine da bi se izborili za neki zakon. Građanska inicijativa treba dobiti potporu u obliku potpisa od strane barem jednog milijuna građana EU iz najmanje 7 od 28 država članica. Ako neka inicijativa prikupi dovoljan broj valjanih potpisa, Europska komisija obvezna je formulirati zakonodavni prijedlog na temelju zahtjeva inicijative i taj prijedlog poslati Europskoj uniji na razmatranje.

Sudjelovanje u europskoj građanskoj inicijativi nije nalik neformalnim online anketama kao što su change.org ili avaaz.org - europska građanska inicijativa obvezujuć je i ozbiljan pravni instrument za Europsku komisiju i Europsku uniju gdje svaki potpis vrijedi kao glas na izborima. Zato prilikom potpisivanja morate dati svoj OIB i pravu adresu prebivališta.

Stranica gdje, kao građanin EU, možete potpisati inicijativu:
Signup page - Basic Income European Citizens' Initiative

U Hrvatskoj, inicijativu je podržala stanka "Hrvatski laburisti - stranka rada".

Dosad je inicijativu potpisalo 3.100 građana Hrvatske.

Neke zanimljive poveznice:

Primjer "mini temeljnog dohodka" je Permanent Fund Dividend na Aljasci: svaki građani dobiva određenu sumu svake godine (za 2013. je 900 USD).

Članak na wikipediji: "Basic Income"

Video: Götz Werner: The Idea of Unconditional Basic Income: a Copernican Turn

Global Basic Income Foundation

Basic Income Earth Network (BIEN)

TED Conversations: Why Basic Income should become a Human Right

Basic Income Grant Coalition Namibia

Philippe Van Parijs: "Does Basic Income Make Sense as a Worldwide Project?" (2002)

Akademski članci za "Unconditional Basic Income" (1050 rezultata)

Knjiga Allan Sheahen: "Basic Income Guarantee: Your Right to Economic Security"


Guy Sorman: "Why Not a Negative Income Tax? Replace the welfare state with a cash subsidy for the poor" (o prijedlog Miltona Friedmana o "nagativnom porezu", koji je blizak ovoj ideji)

Jesse Walker: "One State Already Has a Basic Income Plan" (2. kolovoza 2013)

Post je objavljen 29.09.2013. u 15:58 sati.