Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/voltaren-salt

Marketing

Melinac

Sjećam se tog mirisa mljevene kave. Ispunjavao bi cijelu kuhinju. Iako je ta kuhinja dio neke stvarno daleke, daleke prošlosti... Zapravo, najprije se sjećam ručnog mlina, zgodne ručice koja se trebala okretati povrh malene drvene kutije. Iz tog razdoblja se ne sjećam mirisa, ali se živo sjećam simpatičnog zvuka te ručke dok se vrtila, kao neka dječja čegrtaljka za igranje. I baš kao kod neke igračke, nakon nekog vremena bi se otvorila tajna vratašca na kutijici i onda bi iznutra ispala kava drugačija od one koja bi se pretnodno ubacila. Ili papar, mljela su se i zrna papra. Djeci stvarno zabavno. I mene je privlačila ta neobična stvar, pa su mi valjda nekad dozvolili da to diram, kad se sjećam da sama ipak nisam uspijevala zavrtjeti ručicu, da je to bilo strašno teško. Očito sam bila premalena. Mirisa se sjećam kasnije... A i tad sam još bila vrlo mala. Ali točno pamtim dan kad je prabaka donijela taj mlin iz grada. Električni! :) Nešto skroz novo i nepoznato u selu. Još su neko vrijeme susjedi donosili svoju kavu na mljevenje k nama. A kako je baka samo bila pažljiva prema tom uređaju... Tu igračku nisam smjela dirati. Ni blizu, još dugo, dugo.

Kako je to bilo nešto vrijedno, normalno je valjda da se nije oslovljavalo običnim mlinom, nego od milja, tepajući - mlinac. Sad, valjda zato jer to malo neobično zvuči, budući da je mlinac zapravo razvučeno tijesto, ubrzo se ta riječ nekako izvrnula iz mlinca u - melinac. I tako je ostalo i danas. Još uvijek postoje i služe i riječ i aparat. Doduše, koliko je bio omiljen, meni bi bilo shvatljivije da je prozvan milincem :), ali eto!

Nakon nekoliko godina, gumb za paljenje se zaglavio u položaju "upaljeno" i tako ostao, ali ionako se pokretao tek kad bi se zakretanjem poklopca zatvorio kontakt, pa to ne smeta. Zatvoriš poklopac, lagano cijeli aparat nagneš malo u stranu i on vjerno radi. Sigurno bolje od bilo kojeg novog. Iako već dugo ne melje kavu, nego uglavnom šećer za posipanje kremšnita i vanilin kiflice. Ali radi :) Dobro si me sad sjetio tog mirisa, iako vrlo rijetko pijem kavu, samo ponekad ako mi baš drastično padne tlak i to onda bude više mlijeko s kavom, prvom prilikom kad nabavim nešto kave u zrnu samljet ću je opet u melincu. Igre radi i prkosa instant-svemu radi, a i zato jer sad smijem :)

Post je objavljen 27.09.2013. u 11:52 sati.