Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Oksoplastičari protiv plastičara

Kompanija Simphony Environmental oštro je kritizirala poziv na zabranu oksobiorazgradljive (kako oni kažu) odnosno oksofragmentirajuće (kako osporavatelji kažu) plastike od strane Europskog udruženja prerađivača plastike (European Plastics Converters - EuPC) naglašavajući da ta "europska organizacija uopće ne razumije prirodu biorazgradljive plastike".

Početkom rujna EuPC je objavio svoje službeno stajalište o oksoplastici, o čemu je već pisano na ovom blogu u postu Oksoplastika - hvala ne!, a originalni dokument možete pogledati preko sljedećeg LINKA. U tom dokumentu traži se zabrana oksorazgradljive odnosno oksofragmentirajuće plastike. U svojoj izjavi EuPC je naveo da oksofragmentirajuća plastika ima negativan utjecaj na sustav recikliranja plastike te da nema nikakvog pozitivnog utjecaja na okoliš niti na smanjenje otpada te da je stoga treba zabraniti.

Naravno, kako je bilo i za očekivati, oštar odgovor stigao je od tehničkog direktora kompanije Simphony Environmental - proizvođača oksoaditiva koji se dodaju standardnoj plastici da bi se razgradila, odnosno fragmentirala, gospodina Michaela Stephensa koji je "vrlo ogorčen".

Kako kaže g. Stephens: "EuPC uopće ne razumije što je to oksobiorazgradljivi marterijal. Korištenjem izraza 'fragmentacija' daje krivu informaciju jer samim njime pretpostavlja da materijal nije biorazgradljiv, a naša kompanija posjeduje veliki broj nezavisnih ispitivanja koja potvrđuju da je plastika s oksoaditivima biorazgradljiva. Također, netočna je tvrdnja EuPC-a da već 2 % oxoplastike ima negativan vizualni utjecaj na recikliranu plastiku jer ukoliko se doda 1 % oksoaditiva u plastiku iz koje je proizvode plastične vrećice, razlika se među vrećicama jednostavno ne može vidjeti. Očito da je EuPC pomiješao pojmove oxobiorazgradljiva plastika i bioizvorna plastika koja je najčešće mliječna i mutna. Izjava EuPC-a da oksoplastika nije reciklabilna jednostavno nije točna, jer vrećice britanskih supermarketa Tesco i Co-op se uspješno recikliraju u jednokratne vrećice, npr. vrećice za smeće."


Komentar autora bloga:

Tako je to na europskoj razini. Hrvatski stručnjaci i znanstvenici jasno su rekli NE oksoplastici i dali cijeli niz argumenata koji su navedeni u ranije spomenutom postu "Oksoplastika - hvala ne!", međutim na mala vrata oksoplastika ulazi i na naše tržište, bez ikakve kontrole, pa čak i neki naši proizvođači plastičnih proizvoda izlaze u susret zahtjevima kupaca - "jer je to ekološki prihvatljivo", kažu (neupućeni?) kupci, u pravilu su to trgovački lanci koji prodaju plastične vrećice.

Da, tržište je slobodno i ne treba ga kontrolirati, samo će se regulirati. Međutim, ako se pod krinkom slobode tržišta i slobodnog tržišnog natjecanja uvaljuju ekološki opasni materijali, onda tu država, sustav zaštite okoliša i udruženja za zaštitu potrošača moraju poslušati glas struke i znanosti te nedvosmisleno i konkretno reagirati.




Izvor:
European Plastics News: Symphony slams EuPC’s call for ban on fragmentable plastics




Post je objavljen 27.09.2013. u 10:15 sati.