Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Irske razglednice (1)Negdje, ne tako daleko, na sjeverozapadu Europe nalazi se zeleni otok od smaragda koji se ovdje vade već 6000 godina. No, ovo nije priča o tom, možda jednom od najznačajnihih arheoloških nalazišta ljudskog roda svih vremena. Ovo je serijal o putešestvijama po irish roundabouts, zelenom otoku i zanimljivostima koje putnik doživi kada se makne iz Dablina.

A za to pak ne treba poći daleko već samo skoknuti nasuprot aerodroma, s druge strane M1, autoputa koji povezuje Dublin sa Belfastom. Irska je, baš kao i Britanija, otok starih i zanimljivih dvoraca, od kojih je Malahide, nekad posjed lordova Malahide koji Irskom u ime Njegovog Engleskog, kasnije Britanskog kraljevskog veličanstva upravljaše gotvo 900 godina, sve tamo do 20ih godina prošlog stoljeća kada irci u krvavom ratu sa Englezima izbore nezavisnost. Ideja je to kako ugodno i zanimljivo provesti sunčani nedjeljni dan u dvorcu i parku oko dvorca koji je veličine zagrebačkog Donjeg grada od mitnice na Černomercu do mitnice na Kvatriću. Zateknete li se pak ovdje ljeti dio vremena ćete posvetiti Malahide rivijeri koja za Irsku fancy nency, baš nešto kao Opatija, Hvar i Dubrovnik za Hrvatsku. Dvorac je to koji posluži kao predložak za serijal Talbot family. Park je to gdje se ljeti odigrava najveći i naznačajniti kriket turnir na svijetu koji se još jedino može usporediti sa tenisom u Wimbeldonu. Mjesto je to gjde početkom kolovoza ove godine, na sveopće odušavljenje lokalnog pučanstva, nakon dvodnevne borbe na zelenom travnjaku Irska porazi Englesku sa trocifrenom razlikom i do nogu je potuče.


East coast drive


Jedan od načina kako u Irskoj ugodno provesti vikend je revijalna vožnja lokalnim cestama uz istočnu obalu. Za razliku od zeleno-plavo-crnog Atlantika, za sunčanih dana Irsko je more predivno plavo iako za naše poimanje nešto nedostaje jer temperature mora jedva prelaze 16 stupnjeva. Ipak, šetnja po predivnim 20 i više kilometarskim pješčanim plažama, wind surfing uz vrhunsko lokalno pivo u lokalnom pabu (preporuka: u Irskoj u pabu uvijek traži lokalno pivo). Sama vožnja je ugodna i prolazi pitoresknim krajevima Wicklowa, Arklowa, Wrecklowa i ostalim mjestima i gradićima. Golf igrališta nadvisuju more čiji se valovi razbijaju o prastaru stjenovitu obalu koja ponekad dosiže visinu od preko stotinjak metara. Poučak je to svima kako kombinirati ekologiju, plažu i sadržaje na njima i oko njih.


Želite li vidjeti nešto bolje i više fotografija, poklanjam vam iPhone filmić sa tipične plaže na istočnoj obali.

Maharees sa potpisom National Geographics

National Geographics ima vrlo stroge, da ne velim vrhunske, kriterije koji vrednuju zemljopisne i kulturne specifičnosti te ih rangiraju na ljestvici jedinstvenih svjetskih destinacija. Maharees ili Scraggane Pier, kako ga još naziva lokalno stanovništvo, prastari je rt na sjevernoj strani poluotoka Dingle i na toj je ljestvici među top 10. Ne, nije to egzotičan ili divlji krajobraz koji pripada tropima ili Latinskoj Americi. To je sirov i surov, jednostavan, krajobraz koga je napravio Atlantik milionima godina nanoseći valovima pjesak o podmorske grebene zapadne obale Irske.

Krajobraz je protkan pješčanim dinama i niskim raslinjem koga uglavnom čini trava. Prošaran je jednostavnim kućama oko kojih pasu goveda i ovce, kao i ponekom farmom konja. Zato, ukoliko imate prilike i preferencije tipa "povratak prirodi" - ronjenje, jahanje, džogiranje, vožnja biciklom ili surfanje, navratite u Harbour House B&B sa potpisom i preporukom National Geographicsa.

Ukoliko ste ljubitelj dobrog piva i lokalnih specijaliteta, tu je Spilannes bar, pab gdje uz vrhunsko lokalno pivo odnosno uvozno vino i domaći whiskey možete uživati u svježim školjkama (recimo dagnje u bijelom umaku sa vinom), bijeoj ribi ili rakovima netom ulovljenim u Atlantiku ili ostati vjerni tradicionalnim irskim specijalitertima kao što je Sirloin steak, Roasted lamb, duck ili chicken. Da, Irska je zemlja kvalitetne stoke krupnog i sitnog zuba. I još nešto, u gotovo svakom boljem pabu Irske uveče vas čeka živa svirka koja u kombinaciji sa dobrim pivom i druženjem, jer irci su vrlo otvoreni, dragi i druželjubivi, boravak čini više nego ugodnim.


Brandon beach (Dan dobrih valova)Brandon bay odnosno beach je plaža na koju silazite pješice direktno iz Spilannes bara ili joj prilazite autom sa ceste na sjevernoj strani poluotoka Dingle. Na toj gotovo 30 kilometara dugoj plaži parkirate automobil, zatim oblačite zaštitno odijelo i uzimate svoj surfboard te odlazite u susret avanturi valova koji se počinju dizati sa Atlantika kad obližnjim horizontom zakrile oblaci a vjetar i sitna kiša počnu plesti magičnu igru valova koje traže svi surferi ovog svijeta. Mako izgleda taj početak, to pogledajte na filmu u prilogu.

Dingle (Meeting with Julia Roberts)


Dingle je poluotok na zapadu Irske u Kerry county. Osim po surferskim plažama (Brandon beach, Inch beach) i fotoreportažama u svjetskim časopisima, poznat je i po tome što za njime luduju amerikanci koji ovdje svakog ljeta hrle u gomilama.

Ukoliko ste sretne zvijezde, ovdje ponekad možete susresti Julie Roberts, krhku i pomalo žgoljavu ali simpatičnu glumicu velikoog i nezgrapnog nosa (sva čudesa Hollywooda) poznatu po romantičnim filmovima sa Hugh Grantom (recimo Nottingham Hill) baš kao što je to na vlastito zaprepaštenje doživio pisac ovih redova. Iznenađenje bi toliko a atmosfera takva da se nije usudio okinuti njenu fotku jer se u baru nitko na nju nije osvrtao. Ona bi u pratnji korpulentnog bodyguard-a i ugodno je čavrljala sa svojim društvom. Općenito, odraz je to irskog mentaliteta koji poznate osobe doživljava obično a što ove obilato koriste kako bi tu u miru proveli odmor daleko od svih paparaca ovog svijeta. Pa je tako, izuzev osobne uspomene, jedino što osta zabilježeno fotografijom metalna ploča sa njenim imenom i par fotki opaljenih izvan paba.Inch beach (U susret danu velikih valova)Inch beach se spominje između deset najpoznatijih svjetskih surferskih plaža. Nalazi se na južnoj strani poluotoka Dingle i suočena je direktno sa Atlantikom koji u jesen i zimu donosi dane velikih valova baš kao na onom filmu. Tokom ljetnog razdoblja valovi nisu veliki ali su zato idealni za trening i prepremu sa ono što slijedi u jesen. Obično kad je dan sunčan a vrijeme lijepo surfanje nije moguće ali zato kada se digne olujni vjetar i sa Atlantika počinju pristizati oblaci donoseći sitne kišne kapi ili pljusak, surferi se bude poput zombija, izlaze na plažu i zabava počinje.
Ring of Kerry


Kerry county se nalazi na zapadu Irske i obuhvaća neke od najljepših dijelova Irske. Iz tog vrlo surovog i nekad vrlo siromašnog kraja započelo je prvo iseljavanje iraca u Ameriku. Danas je to područje vrlo razvijenog obiteljskog turizma tipa B(ed) & B(reakfest) i raznovrsne zabave. Zato, ukoliko se ikada ovdje zateknete svakako se provezite rutom označenom na priloženoj karti koja je uistinu jedna of the most scenic drive ne samo u Irskoj već i u Europi općenito. Ukoliko se odvažite na vožnju po uskim cestama unutrašnjosti bit ćete u prilici vidjeti i doživjeti predivne ali još surovije predjele gdje vas na trenutke prati osjećaj da ste usred divljine daleko od civilizacija. No to je samo privid jer civilizacija je svega desetak kilometara zračne udaljenosti od vas.

Ukoliko navratite sredinom kolovoza (vikend oko 12. kolovoza) preporuka je posjetiti Killorgin i njegov čuveni sjam na koga, u gradić od 10ak tisuća duša, u dva dana vikenda navrati preko četvrt miliona turista od kojih polovinu čine amerikanci. Od Glenbeigha uska cesta vodi uz živopisno jezero Logh Caragh prema parku prirode Caraughtohill gdje je vaš omiljni psac imao zanimljiv susret i druženje uz pivo sa dvjema fotoreporterkama iz časopisa National Geographics, baš kao u onom vicu o Muji:

Dođe Mujo u bar i naruči pivo. Popije ga pa uzme još jedno i tek što je počeo piti kadli spazi dvije zgodne cure sjede same same. Plavuša i crnka. Pa im priđe i upita:
- Je li slobodno?
Zatim sjedne pored njih pa započne priču.
- Uzalud se trudiš Mujo, vele cure.
- A zašto, upita Mujo.
- Mi smo lezbe, vele one.
- A što je to, Mujo je zbunjen.
- Mujo, to ti je jednostavno. Mi ne pušimo kurac, mi ližemo pičke, vele u glas.
Sav ozaren Mujo se na to okrene šankeru pa vikne:
- Bolan, daj tri piva za tri lezbe!


Ipak, bez obzira na gornje, da mu se umjesto iPhona u ruci zatekla profesionala kamera fotke bi bile ljepša. No i ovako se iz poneke može vidjeti zanimljiv detalj i prirodna ljepota pozadine.


Cork county


Cork county nalazi se na jugozapadu Irske. Unutrašnjost countya vrlo je pitoreskna, posebno dolina oko rijeke Lee. Sve je puno malih gradića i popunjeno bezbrojnim ruševinama starih dvoraca (ili ono što ovdje zovu dvorcem), baš kao u čitavoj Irskoj. Južna obala Irske vrlo je turistična, baš kao i zapadna koja je baš kao i u obližnjem Kerry county-u vrlo specifična.

Irska je prepuna megalitskih spomenika pa ćete tako vozeći se na putu za Crookhaven, najjužniju točku otoka, proći pored jednog starog preko 3500 godina a što vaš pisac zabilježi na fotografiji.

Ukoliko se priviknete na vožnju po krivoj strani ceste, vožnja po Irskoj je užitak. O njoj samo toliko da na lokalnim cestama morate biti pažljivi jer ne samo da su vrlo vrlo uske, već sa strane raste granje koje će ako ne pazite ogrebati vaš automobil. Ovdje vrlo često vozite kroz prave tunele žbunja, živice, raslinja i drveća a što nije čudo jer gotovo svaki dan pada kiša. NIje rijetkost da se ispred vas odjednom stvori gomila stoke od kojih su najopasniji bikovi. Jer da zaštite svoje kravice, spremni su krenuti na vas i vaš automobil, kao da znaju da niste uzeli puno osiguranje te imate 1000 do 2000 EUR depozita (rezervacije) na računu svoje kreditne kartice od rent-a-car kompanije. Jednako morate bi pažljivi ma mostovima koji su svi redom vrlo uski i preko kojih može istovremeno samo jedan automobil a prilaz im je u iznenadnom i nepreglednom oštrom zavoju iz oba pravca.
A sada, za sve ljubitelje Bruce Springsteena i one koji bi to željeli postati, Bocaccio vam po prvi puta u povjesti bloga.hr poklanja pravu ekskluzivu - iPhone video snimku "Dancing in the Dark" napravljenu na koncertu u Corku o čemu je svojedobno više pisao u postu o Bossovom koncertu a što možete naći na prethodnoj spojci.

Titanic drive (Midleton - Cobh - Cork)


Na svojoj prvoj i posljednjoj plovidbi zadnja luka u koju je pristao Titanic i iiz nje isplovio bio je Irski gradić i luka Cobh (čitaj: Kov). U Cobh-u se je u ono vrijeme, baš kao i danas nalazio Američki konzulat. Irci su tradicionalno vezani sa Amerikom i luduju za amerima baš kao i obrnuto jer... Potomci iraca druga su po brojnosti skupina u SAD (prvi su, vjerovali ili ne, potomci njemaca). Zato ovdje nije čudno pored Irske zastave vidjeti zastavu SAD, počevši od golf igrališta, preko hotela pa do službenih zastava irskih county-a (nešto kao naše županije) po gradovima. U tom smislu, aerodom u Dablinu je jedino mjesto na svijetu gdje se izvan SAD a prije slijetanja u SAD mogu obaviti sve carinske formalnosti, naravno ukoliko ste američki ili irski državljanin. A o tome kako je Irska, posebno zapadna (atlantska) obala prepuna američkih turista ne treba trošiti previše riječi.

Nedaleko od Corka, drugog po veličini grada u Irskoj, nalazi se i gradić Midleton, poznat po najčuvenijoj irskoj destileriji viskija, Jameson. U tom gradiću, točno ispod fotke destilerije nalazi se fotka B&B-a gdje Bocaccio obično odsjeda kada poslom boravi na jugu Irske. Ukoliko ikada budete imali priliku putovati Irskom, umjesto hotela vam vaš omiljeni pisac preporučuje B&B čija tipična cijena iznosi 35 EUR uključujući tu obilan irski doručak, čistu sobu sa kupaonicom i internetom uz što uvijek ide ljubazni domaćin i još češće simpatična domaćica a sve to mjesto skromnog hotela sa tri zvjezdice koji će vas odrapiti najmanje tri puta više.
(nastavlja se)

Post je objavljen 26.09.2013. u 01:53 sati.