Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineporec

Marketing

Najbolje je sklopiti ugovor o najmu kod javnog bilježnika

U vremenima kad je platežna moć građana praktično nikakva, a prodane nekretnine se mogu nabrojati na prste ruke, studentima, đacima, pa i radnicima i cijelim obiteljima iznajmljivanje stana se čini puno boljim izborom.
Umjesto od 1000 do 1200 eura po kvadratu, ipak je lakše mjesečno plaćati najam od nekih 800 pa do 1500 kuna koliko se za stanove traži u Bjelovaru, ovisno o lokaciji, veličini, ima li u njima namještaja, grijanja i nizu drugih stvari koje utječu na cijenu.
Kako je bolje igrati na sigurno i zaštiti se, što vrijedi i za one koji iznajmljuju, one koji traže stan valja podsjetiti kako postupiti u slučaju kad se dođe pred sklapanje posla. Prvo treba napraviti ugovor sa podstanarima, potom ga ovjeriti kod javnog bilježnika, nakon toga ovjeriti ugovor u Poreznoj upravi.
Ako se ugovor sklapa na duže vrijeme od godine dana, podstanar s njim prijavljuje prebivalište na toj adresi, a ako je kraće, prijavljuje boravište na toj adresi u Policijskoj upravi.
Za to mu treba vlasnički list od najmodavca. Drugim riječima, po jedan primjerak ugovora ide podstanarima, javnom bilježniku, Poreznoj upravi i MUP-u. Nakon nekog vremena vlasnik stana će dobiti porezno rješenje sa iznosom poreza koji mora platiti na dohodak od najamnine, a plaća se krajem mjeseca. Taj prihod treba prijaviti i u poreznoj prijavi jednom godišnje.
Oko plaćanja stanarine je najjednostavniji način da se novac uplaćuje na račun vlasnika. Za plaćanje režija treba odrediti datum do kojega se one moraju platiti i koje se točno moraju platiti. Za vlasnika je najsigurnije da se iznos za režije daje njemu, ali ako ih podstanari sami plaćaju, treba odrediti dan na koji moraju dostaviti kopije svih plaćenih računa za taj mjesec stanovi Čukarica


Post je objavljen 23.09.2013. u 15:40 sati.