Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

ODRŽAN POSLJEDNJI TURNIR U STRELJAŠTVU U DOLINI NERETVE?

U subotu 14. rujna je na streljani smještenoj uz Baćinska jezera održano u organizaciji Streljačkog kluba "R&M Prestige" iz Ploča 13. ekipno i pojedinačno prvenstvo Ploča u ciljanju samokresom i revolverom velikog kalibra (iznad 7,62 mm), a kao spomen akcije "Zelena tabla Male Bare" iz 1991. godine.

I ove godine se okupio velik broj natjecatelja - njih čak 48, od kojih je otprilike polovica izvan doline Neretve. Pločanski klub se i ove godine pokazao kao dobar domaćin te je u kotizaciji 50 kn bilo uključeno i jelo i piće za sve natjecatelje.

Nagrade su i ove godine pripale uglavnom strijelcima iz područja Splita (mahom članovi streljačkog kluba "Centar") koji redovito na turnirima diljem Dalmacije osvajaju medalje.

U razgovoru s nekima od Splićana saznajemo da na streljani na treninge najbolji strijelci znaju trošiti i do 1000 (tisuću!) metaka mjesečno.

Samokresi i revolveri koje koriste su najčešće dorađeni olakšanim okidanjem, preciznijim i podesivim ciljnicima, a streljivo je kod boljih strijelaca posebno izrađeno i punjeno na način da im je smanjeno punjenje radi manjeg trzaja.

Kako smo neslužbeno saznali streljana na Baćinskim jezerima bi se iduće godine mogla zatvoriti. Naime krenulo se u izgradnju nove streljane u blizini mjesta Puljani (nedaleko od Staševice i Kobiljače) iako još nije posve jasno kakvog karaktera će biti i kada se planira završiti. Streljana koja je nekad postojala u blizini Metkovića (lokacija Gubave kuće) je također davno napuštena te službeno više nema funkciju strelišta.
Žalosti činjenica da 500 policajaca doline Neretve, 100-tinjak zaštitara, te preko 1000 lovaca u dolini Neretve godinama nemaju primjereno strelište na kojem bi se ne samo vježbali ciljati, već i obučavali sigurnosti koja se na streljanama najbolje nauči zbog strogog vođenja sigurnosnih procedura na strelištima.

48 natjecatelja je pucalo u turnusima po 8 natjecatelja da bi onda 16 najboljih išlo u gađanje metalnih čunjeva po principu eliminacije
Image and video hosting by TinyPic

Najzanimljiviji primjerak oružja je bio lovačka izvedba poznate puške AK-47 Kalašnjikov proizvođača "Norinco" iz Kine koja je u vlasništvu jednog Neretvanina. Dok ponosni vlasnik nije pokazao Oružni list, mehanizam puške te spremnik ograničen na 2 metka, nitko nije mogao vjerovati da se radi o lovačkom poluautomatu.
Image and video hosting by TinyPic

Osvajači pehara medalja pojedinačno i ekipno

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 17.09.2013. u 18:31 sati.