Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineporec

Marketing

Vlada ne zna kad će regulirati status najatraktivnije imovine

Više od desetljeća tri su hrvatske vlade pripremale zakon o turističkom zemljištu koji regulira status više od sto milijuna četvornih metra najatraktivnijeg zemljišta u vlasništvu države, ali u sadašnjoj Vladi vjeruju kako taj zakon koči razvoj turizma i planiraju ga mijenjati, ali ne otkrivaju kada i kako.
To zemljište koje nije ušlo u temeljni kapital turističkih društava u njihovoj pretvorbi i privatizaciji uz nekoliko je javnih poduzeća najvrijednija imovina koju država ima.
Zakonom koji je konačno 2010. godine donijela Vlada Jadranke Kosor uvedena je naknada koju će ta hotelska poduzeća i kampovi plaćati državi za korištenje zemljišta i on je trebao pokazati da je Hrvatska konačno spremna upravljati svojom imovinom od čega bi nemalu korist trebao imati i njezin proračun.
No, tri godine nakon donošenja zakona rezultati su još mršavi, a od samog dolaska Kukuriku koalicije na vlast spominje se izmjena zakona, kako se ne bi kočile investicije u turizmu, pogotovo kad su u pitanju kampovi.
Izmjene i dopune Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije medu prioritetnim su ciljevima Ministarstva turizma budući da taj zakon predstavlja jednu od prepreka za daljnja ulaganja, posebno u kampovima, odgovorili su nam iz Ministarstva turizma na upit o promjenama zakona, ali detaljnije odgovore na pitanje kako planiraju izmijeniti zakon nisu dali.
Nakon što Sabor usvoji prijedlog novog zakona, bit će nastavljena procedura za odobravanje koncesija i sklapanje ugovora o koncesiji temeljem zahtjeva trgovačkih društava.
Vjerujemo kako će izmjena tog zakona potaknuti novi investicijski ciklus, pogotovo u segmentu kampinga, a što će utjecati i na povećanje ukupne razine kvalitete i konkurentnosti hrvatskog turizma te produženje sezone, poručuju iz Ministarstva stanovi prodaja Sućidar



Post je objavljen 16.09.2013. u 15:45 sati.