Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zlatovez-osijek

Marketing

Rubina : Narodna nošnja

Narodna nošnja slovi u brojnim dijelovima svijeta kao dio kulturne baštine.

Foto:Veni

Ženska narodna nošnja u najkraćim crtama:

Najveću razliku pri tradicijskom odijevanju ženske čeljadi predstavlja oglavlje. Osnovna razlika je u bračnom statusu, odnosno između neudane djevojke (cure, curičke) i udane žene ( ajdare, starije snaše, bake). Neudane djevojke nose pletenicu, koja ovisi o starosnoj dobi djevojke i nošnji koju nose te prigodi za koju se spremaju. Udane žene-snaše nose šamiju, također ovisnu o njihovoj starosnoj dobi, starosti njihove djece, prilici odijevanja, prilkama koje vladaju u kući i običajima. Tako postoji velik broj različitih šamija i marama za glavu, a neke od njih su: crno povezalo, turska šamija, šamija svilom, atlaskinja na grančice, molovana šamija, ritka šamija sa zlatom, zlatara.

Foto:Veni


Osnovu narodne nošnje predstavlja rubina od domaćeg tkanja, a bogatstvo određene skupine rubina, različitog platna i veza uvjetovano je imovinskim stanjem i umijećem vezilje, tkalje koja radi rubinu. Rubine se mogu razvrstati u nekoliko skupina i to po načinu veza, vrsti materijala veza, količini veza. Vođenim tim podjelama postoji dosta vrsta i podvrsta rubina, koje se još mogu podijeliti u radne, paradne i posvečane. Za svaku rubinu je postojala seoska nomenklatura i kombinacija marama i opregova koji su se nosili uz nju.

Foto:Veni

Muška narodna nošnja u najkraćim crtama:

Osnovu muške narodne nošnje predstavljaju rubina i gaće od domaće otkanog platna – beza. Bogatstvo ukrašene rubine, frosluk, debljina beza i raskoš rada na gaćama uvjetovani su imovinskim stanjem, prigodi spremanja, godišnjem dobu i starosnoj dobi muškarca koji nosi nošnju. Tako imamo određene dijelove nošnje koji se kombiniraju sa navedenim činjenicama: frosluk ( atlaski, plišani, čojeni) ukrašavan sa zlatom ili bez, pršnjak, reklja, kožni kaput i dr. Osim šokačkih gaća, nosile su se samtane rajtozne, čakšire na grane, dvogaće… Na nogama su nosili papuče, klompe, šivane sandale, čižme te različite vrste opanaka.

Autor teksta; Ivana Vuksanović


Post je objavljen 15.09.2013. u 12:46 sati.