Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sapienti-sat

Marketing

Mi smo tu da živimo!

Što zna Hercule Poirot o Agathi Christie? Razmišlja li o njoj ili živi svoj život? Što Sherlock Holmes zna o Doyleu? Je li ikad rješavajući neki slučaj zavapio: O svemoćni stvoritelju, prosvijetli me!?

Stvoritelj živi u biću koje je stvorio - a biće kroz svoja djela provodi ideju stvaraoca. Čovjek ima slobodnu volju a književni lik? Dobro analogija je manjkava, ali odnos stvorenja prema Stvoritelju može se preslikati.

Kako bi izgledao život detektiva, zapravo što je još važnije- kako bi on mogao utjecati na život drugih-ožalošćenih, policije,ubojice- kad bi samo stajao na mjestu pitajuć se 'Što je Agatha Christie mislila?' i 'Što Ona sad očekuje od mene?'. Ili možda 'Moram prvo ispitati vjeruje li on u Agathu pa ću vidjeti koliko je dobar i hoću li mu pomoći

Mi smo tu da živimo, ne da filozofiramo. Pravi život znači čvrsti i dobri ODNOSI s ljudima. Mi smo tu zbog drugih. Oni računaju na nas. Treba se pobrinuti za ljude a ne za Boga-on je dovoljno jak i ne treba našu pomoć.

Pitanje tko me stvorio i kakav je on neumjesno je i neopravdano - baš poput pitanja 'A tko je stvorio Boga?' Život je dar, na nama je da ga iskoristimo, da živimo punim plućima, uživamo u ljudima, skladnim odnosima i lijepim materijalnim stvarima -to je sve za nas. Ali da bismo bili sretni moramo biti povezani i bliski s važnim ljudima. Taj nas aksiom čuva od hedonističke sebičnosti

Bog nije naša tema. Niti zašto smo nastali niti što kad umremo. Tema je ŽIVOT SADA - od začeća do smrti. To je okvir u kojem sve svoje napore koncentriram. Ljudi koji su sada oko mene, njihove potrebe sada, sve ono što sada mislim i radim.

Odrađivati lizanje oltara da skupim bodove a biti grub i nehajan s ljudima - totalno je promašeno! Zamisli da Hercule Poirot kaže da nema vremena za slučaj jer mora - razgovarati s Agathom Christie!? Njegova djela, čuda, rješenja - to je razgovor sa stvoriteljem!

Post je objavljen 12.09.2013. u 17:46 sati.