Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marinjurjevic

Marketing

POLITIKA KAO MOTIKA

Što je danas bit politike ?
Mislim da bi se mnogi, od "starih grka" pa do sasvim "novih bavitelja politikom" dobro nasmijali kada bi sada počeli raspredati priču o "javnoj stvari", "javnom dobru", "općim interesima ljudska zajednice" i bla, bla....
Je li politika možda kakav alat ?
Mmmmmmmmmm.....pa dalo bi se razmislit.
Ako se i radi o nekakvom alatu - onda bi svakako trebalo dobro razmislit kakav je to alat i tko se s njime a i zašto uopće služi ?!
Pusta pitanja a odgovori nikakvi !
Koja je to kvadratura kruga u vremenu kada smo politikom nepovratno inficirani kao s otrovom bez kojega ne možemo, da apsurd bude potpun - više ni misliti ni živjeti !
Pa i kako bi se uopće moglo zamisliti da je moguće izvući se ispod univerzalnog, apsolutnog i obogotvorenog stiska političke nemani koju. zbog njene univerzalnosti i beskonaćnosti. i ne možemo spoznati do kraja iz naše mišje, uskogrudne pojedinačne i beznačajne perspektive i nebitnosti.
Eto nam novog Boga - istovremeno i opiplivog i nevidljivog, bjelodanog i onostranog, ovovremenog i bezvremenog...samog u sebi utemeljenog u nekom ćudnom obliku novovjekovnog tertulijanskog apsurda.
Eto, na primjer, jučer je bio "famozni" 11. rujna - dan terorističkog napada na New York i "blizance", na Washington, na najmočniju silu svijeta, na SAD...što je rezultiralo s oko tri tisuće direktnih žrtava i odmotavanjem čitavog klupka nesretnih događanja u rasponu od Iraka do Afganistana....s posljedicama totalnog pretumbavanja arapskog svijeta...domino efekta u rušenju postojećih poredaka pa sve do sirijskih tragedija, muka i do recentne ekvilibristike diplomatskih i vojnih pogona najrazličitijih svjetskih sila "od nedraga do nemila" ! Da o suspenziji osobnih sloboda "normalnih građana" i sveopćoj kontroli svega postojećeg i ne pričamo !
Je li i to možda politika ? Ona nama nedohvatna !
I kao da se zaboravlja kako je postojao još jedan 11. rujna. Onaj u Čileu 1973.g. kada je u Nixon-Kissingerovoj političkoj kužini "skuvan" vojni puč u kojem je ubijeno na tisuće čileanaca a preko sto tisuća je spas potražilo u izbjeglištvu. Pinochetizam kao ekstrakt tadašnje neoliberalne filozofije ondašnje političke moćne multinacionalne bratije pokazao je kako je najvulgarnija surova politićka diktatura i tortura itekako u svakodnevnoj praksi spojiva s ekonomskim liberalizmom.
I nikom ništa !
Normalno da su oni misleći jako brzo nanjušili kako se nekakav smrad ili miris nafte širi u pozadini svih mogućih zbivanja još tamo od dalekih vremena uoči prvog svjetskog rata pa naovamo - kada su na Bliskom istoku u sukob s ugroženim britanskim interesima došli interesi zahuktale njemačke političke i ekonomske "ferate".
Ako nije nafta onda je u pozadini bila nacionalizacija i ugroženi interesi globalnih korporacija - kao u Čileu. Pa je, usput, srušen legalno izabrani predsjednik Allende - i napravljeno je što je napravljeno. Uz zvukove fanfara "zapadne demokracije" i priče o borbi za "slobodan svijet".
Kakva sloboda ?!
Ma koga to uopće više i zanima. Evo čak i u "našoj lipoj" Karamarko za svog savjetnika i savjetnika HDZ-a uzima jednog bivšeg ministra u vladi pučistićkog generalisimusa Augusta Pinocheta !
"Sad se vidi, sad se zna - ko je koga izabra"...pjevala su odavno "splitska dica" ....jednu sasvim nevinu brojalicu.
I šta mi imamo razbijat glavu sa Sirijom, sunitima, šiitima, alavitima i inima ? Šta nas briga šta alkaidizirane uvozne brigade očekuju pomoć od SAD ? Naivni će kazati: "A za Gospu blaženu - pa ti isti su samo u njujorškim blizancima ubili tri tisuće amerikanaca !" Pa onda ? U čemu je problem. gospodo ? Problema nema ! "Veliki malog lema" !
Njima Saudija, Iran, Katar, Libanon, Turska i Sirija..."Hezbolah" i Alah - a nama krunica i Vukovar !
Vukovar !?
Da, nažalost...ni tragedija i patnja Vukovara nisu nekima dovoljno sveti a da se ne bi politički instrumentalizirali. Ni pojedinačne patnje nisu postale imune od javne eksploatacije na najbestijalniji šakalovski način.
A tko su vrhovni svećenici tih "političkih crkava" ?
Možda Karamarko sa svojim soap-operovskom srcedrapateljskom logikom i tonama osobnog samozaborava koji mu dozvoljava da "bez i da trepne" natovaruje drugima krivnju za odluke koje je sam donosio, podržavao i provodio !
Kako ono kod nas narod za neke kaže da imaju "šjolu umisto obraza" ili "obraz ka opanak" !
A sve je to ona politika sa početka ove priče ! Politika kao"disciplina" koja nekima omogućuje da svoje stranačke programe trenutno objašnjavaju na hrvatskim sudovima a istovremeno u svojim "političkim bogomoljama" drže strastvene propovjedi o poštenju i etičkim načelima uz gromoglasni pljesak svoje dresirane političke pastve i kliktaje odobravanja i nesputanog oduševljenja svojim stranaćkim prvosvećenicima !
I tu se zaista razlikujemo "od ostatka svijeta".
Dok je "tamo daleko" politika sofisticirani instrumentarij i tehnologija reprodukcije "ideologijske svijesti" i vladanja "usamljenom gomilom".....kod nas je politika, brale, sredstvo za rad "ovostranih zemaljskih bogova" koji sa njom udaraju po tvrdom tijelu društvenog bića ko po "rodnoj grudi".
Pa ti sad odlući: ILI IM PLJEŠĆI ILI IM SUDI ?


Post je objavljen 12.09.2013. u 09:51 sati.