Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom

Grand Order of Queen Jelena with Sash and Greater Breast Star
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom je veličine 65 x 52 mm, u obliku trolisnog križa s rascijepljenim gomjim, lijevim i desnim krakom. Križ je izrađen od srebra, a rubovi su zlatni. Srebma podloga križa je ispunjena nebesko-plavim emajlom i prošarana nmoštvom križića. Iznad trolisnog križa je krunište prikazom povijesnih grbova hrvatskih zemalja, te natpisom KRALJICA JELENA.

Velered se nosi na lenti u bojama hrvatske zastave, koja je izrađena od moarirane svile i široka 80 mm. U plavim i crvenim poljima lente leže po dvije zlatne troplete pruge široke 10 mm.

Danica je ispupčena osmerokraka zvijezda, izrađena od srebra, promjera 90 mm, s pričvršćenim znakom Velereda veličine 65 x 52 mm. Na naličju Danice je igla za pričvršćivanje i redni broj odlikovanja. Mala oznaka Velereda kraljice Jelene s lentom i Danicom je umanjena vrpca Velereda dimenzija 14 x 35 mm. S pričvršćenom umanjenicom reda.

Umanjenica Velereda kraljice Jelene s lentom i Danicom je umanjeni otkov reda, promjera 17 mm, ovješen na vrpcu široku 12 mm.

Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom nosi na svečanoj odori oružanih snaga i redarstva, odnosno na građanskom svečanom odijelu. Lenta Velereda nosi se prebačena s desnog ramena na lijevi bok, a Danica na lijevoj strani grudi.

Mala oznaka se na odori oružanih snaga i redarstva nosi na lijevoj strani grudi.

Umanjenica Velereda kraljice Jelene s lentom i Danicom se nosi u lijevom zapučku građanskog odijela, odnosno ako ima više umanjenica odlikovanja, na lijevoj strani suvratka. Žene nose umanjenicu na lijevoj strani grudi.

Na osnovi članka 6. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom zauzima po važnosnom slijedu 2. mjesto, iza Velereda kralja Tomislava s lentom i velikom Danicom.

Autor idejnog rješenja je Miroslav Šutej, izrada Radionica primijenjenih umjetnosti, Zagreb.


Izvor: Hrvatska odlikovanja, Narodne novine, Zagreb, 1997.


Rent a car Croatia, Montenegro, Serbia & Slovenia

Rent a car in Croatia, Montenegro, Serbia and Slovenia. Find the car now!Post je objavljen 01.09.2013. u 23:35 sati.