Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Amy Tan: "Stotinu skrivenih osjetila"

O ovoj knjizi slušam već godinama, pa mi se učinilo da je to samo još jedna u poplavi knjiga o Dalekom Istoku (Anchee Min, Haruki Murakami i drugi popularni autori učinili su svoje po pitanju zasićenja književne ponude svojim djelima). To je bilo, dakako, dok nisam naletjela na nju u knjižnici i odlučila joj se posvetiti.

Iznenađenje nije bilo loše, čak dapače – radnja obuhvaća dvije polusestre: jedna je Amerikanka kineskih korijena, tipično zapadnjački skeptična prema mistici Dalekog Istoka, a druga je tek naturalizirana Amerikanka, koja je do punoljetnosti živjela u malom selu Changmian u Kini, i po smrti svoje skrbnice doselila se k obitelji svoga oca koji je prebjegao u Ameriku nakon njezina rođenja. Ova druga sestra (Kwan) zadržala je sve kulturne i emocionalne značajke svoga naroda, a osobito stoga što ima rijetku osobinu – yin oči, odnosno oči koje mogu vidjeti mrtve (i razgovarati s njima). Sestre, velike dobne razlike, odrastaju zajedno, i njihovi su životi neraskidivo isprepleteni, iako Oliviju, Kwaninu sestru, ova obiteljska i emocionalna povezanost opterećuje i guši.

Kwan se ne može suzdržati niti od petljanja u mrtav brak između Olivije i njezinog supruga Simona, pa, kad se ukaže prilika za putovanje u Kinu, odlučuje ih natjerati da pođu na put, i polazi i ona s njima. Konačno, u mjestu njihovih predaka zapetljani se problemi raspliću i glavni junaci ove priče dolaze do važnih životnih spoznaja.

Paralelno, pratimo jedan od Kwaninih prijašnjih života, gdje je bila jednooka sluškinja Amerikanke, gospođice Banner, iz kojega života Kwan izvlači zaključke uspoređujući proživljeni život s ovim postojećim.

Cjelokupno čitateljsko iskustvo pokazalo se izrazito zabavnim – autorica (inače poznata i po knjigama „Klub sretnih žena“ i „Žena boga kuhinje“) piše lagano, o obitelji i obiteljskim odnosima govori upućeno i sa simpatijama, pa se čitatelj vrlo lako može povezati sa svakodnevnim nedaćama koje su zahvatile njezine glavne junakinje.

Toplo preporučujem: ženama i onima koji se tako osjećaju.


Post je objavljen 12.09.2013. u 20:35 sati.