Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

SPRDEX

SPRDEX

SPRDEXOM do mentalne higijene



Gotovo 15 hiljada »lajkova« na Facebooku osigurava mladom internetskom portalu dobru posjećenost stranici koja proizvodi satirični sadržaj gotovo na dnevnoj bazi

Davor MANDIĆ


Skandal u Sinju: Svećenik na blagdanskoj propovijedi nijednom nije spomenuo komuniste i homoseksualce«; »Pederi i lezbe poručuju: Ako nam zabrane korištenje izraza brak, istospolnu zajednicu nazvat ćemo 'stepinac'«; »ALARMANTNO: Domaći novinari ni nakon 24 sata od izbora papi nisu uspjeli pronaći hrvatske korijene«; »Divlje svinje ometale promet, urinirale po pločniku i demolirale kafiće po Karlovcu.
Iz Mladeži HDZ-a poručuju da prihvaćaju izazov«; »Sammir neutješan nakon teške ozljede: 'Kako ću sada stajati za šankom'«; »Novac kojim je planirao kupiti Hajduk arapski šeik uložio u dupli macchiato u Dubrovniku«. Iako zasigurno ima onih koji bi neke od ovih naslova shvatili posve ozbiljno, jasno je da je riječ o satiri, sve raširenijoj zabavi duhovitih Hrvata i onih koji će to tek postati. Ovo su inače naslovi sa Sprdexa, mladog internetskog portala koji putem društvenih mreža postiže već zavidnu vidljivost, iako je pokrenut prošle godine. Gotovo 15 hiljada »lajkova« na Facebooku osigurava dobru posjećenost stranici koja proizvodi satirični sadržaj gotovo na dnevnoj bazi.
Za to su zaduženi Eustahije Brzović, Mislav Blago, Danijela Čarobnjaković, Odron Smrtić, Malograđanin Kane i Pokojni Milan. Ova imena su već polako i šire prepoznata, jer na portalu osim redovitih, aktualnih vijesti, može se pročitati i stalne blogove posljednje dvojice te razne specijale. No ne znaju svi koji redovito prate Sprdex da iza svih ovih imena stoje zapravo samo dva čovjeka. Dapače, Omišanina. Frane Ćapeta i Marin Katušić, dvojica prijatelja iz srednje škole koji su nastavili druženje i na fakultetu, radili su što i svi pravovjerni, perspektivni mladići - feštali i džabalebarili. No jedna od »genijalnih« ideja, kojih se barem 10 pojavi na svakoj fešti, bila je pokretanje satiričnog portala koji bi naličio na beogradski Njuz.net.

Biti duhovit nije lako

Zanimljivo, ali nema fajta između Marina i Frane oko početka priče.
Marin: Ćapetina je ideja, nek on

BEHIND THE SCENES NASTANAK VIJESTI

Marin: Nema apsolutno nikakvog pravila, nekad satima tragamo za zanimljivim događajima po portalima, a nekad se »vijest« jednostavno dogodi sama. Proces nastanka najčešće je spontan i najbolje »vijesti« smislili smo na taj način. Primjerice, Frane i ja razmišljali smo kako od našeg standardnog dnevnog budžeta od 12kn napraviti večeru. Nakon podrobne analize polica u lokalnom dućanu odlučili smo se za K+ tunu. Par sati kasnije, dok su nam se želuci duboko žalili zbog ove odluke, Frane mi pošalje poruku »da mi sad UN-ovi istražitelji ulete u kuću sigurno bi nešto našli« i nakon kraćeg dopisivanja nastane vijest: UN-ovi istražitelji tvrde da kemijski otrovi u Siriji sadrže dijelove K+ tune Assad zgrožen: »Možda jesam dikatator i ubojica, ali nisam sadist«.
Skupina UN-ovih promatrača koja je ovih dana puštena na mjesto kemijskog napada u predgrađu Damaska tvrdi da ima nepobitne dokaze o tome kako su nedavni kemijski napadi, za koje se još nije sigurno tko ih je točno napravio, puno gori nego se do sada pretpostavljalo. Naime, kemijskom analizom tla ustanovljeno je da se u napadima koristile otrovne supstance koje su ranije otkrivene u K+ tuni. Vijest koja je zgrozila međunarodnu javnost procurila je od izvora iz UN-a, ali još je nitko nije potvrdio.
»Osim histamina, koji izaziva gušenje, u zraku su otkrivene veće količine glupamina, supstance koja proglupljuje ljude, a koja je ranije viđena samo u Hrvatskoj. Koliko glupamin zapravo može biti štetan još uvijek se pouzdano ne zna, ali općenito se smatra da su Hrvati, uslijed zatrovanja glupaminom, dva puta birali Ivu Sanadera za premijera. Gluplje od toga, priznat ćete, teško da je moguće«, tvrdi Ricardo Whalberg, britanski kemičar i stručnjak za bojne otrove kojega smo zamolili da nam protumači još uvijek nepotvrđene podatke iz Sirije. Prema svjetskoj klasifikaciji kemijskih otrova, A+ predstavlja blage otrove (suzavci, dimne bombe, smrad iz usta osobe koje sjedi do vas tokom šestosatnog putavanja autobusom). Skupini B+ pripadaju otrovi srednje kategorije koji su zabranjeni Ženevskom konvencijom, dok C+ čine najotrovniji i najsmrtonosniji otrovi čije korištenje predstavlja civilizacijski nazadak. »Možete onda misliti što je K+« završava naš izvor.


kaže u kakvom je stanju bio kad je doša na ideju.
Frane: Evo ovako. Bija je prijateljev rođendan, iz nekog razloga slavilo se u ponediljak, popilo se, i tako... E, i neko je spomenija neke članke sa Njuza šta me zainteresiralo. Kad san doša doma malo san gleda po Njuzu i skonta da bi mogli i mi to radit. Sutra san Marinu iznija ideju o pisanju satiričnih članaka. Pošto ni on ne zna šta bi od života, složija se.

Samo je tribalo nać nekoga ko će to sve postavit na internet. Tu je uskočija Ante.
Ante Kalajžić treći je mušketir Sprdexa, IT-jevac zadužen za tehničku podršku. Naravno, s FER-a, zbog čega nema pristup kreiranju sadržaja, jer tko je vidio duhovitog ferovca, rekao bi Frane. Ante na to ima samo reći: »Meni su rekli: 'Triba nam dignit web', i ja san naivno reka: 'Dobro'. Od tog momenta me bezobrazno iskorištavaju.«
Struktura sajta inače ne odudara od uobičajenih, »ozbiljnih« news portala, pa su tako tekstovi grupirani u rubrikama: Vijesti, Sport, Crna kronika, Hrvatska, Svijet, intrige, Show, Deluxe, Blogom dani, Special i Vaše vijesti. Posljednju rubriku kreiraju čitatelji, no kažu sprdexovci da toga nema baš puno. Tekstovi, osim blogova i specijala, odnosno vijesti, nastaju kooperativno.
Marin: Dignemo se u podne, prolistamo portale i novine, bacimo par ideja i najbolju odaberemo za naslov članka. Tu i tamo dobijemo nekakav iskoristiv članak od čitatelja, ali u principu Frane i ja radimo 99 posto sadržaja. Ali otvoreni smo za suradnju!
Biti duhovit iz dana u dan nije lako, ali održati razinu dečkima je iz nimno važno. Zato ponekad radije preskoče dan nego da objave smeće. Inspiraciju uglavnom nalaze u svježim vijestima, a komične uzore ne traže među etabliranim komičarima ili platformama sličnim Sprdexovoj, koliko u vlastitoj okolini. Kažu da srećom i nesrećom žive u malom gradu prepunom malograđanštine pa su oduvijek navikli humorom braniti se od zatupljivanja.

Nema kruha od satire

Problem je i to što se trojac ne može posvetiti satiri puno radno vrijeme, jer od satire malo tko u Hrvatskoj zasad može preživjeti. Iako se i to polako mijenja. Od trojca samo Ante ima posao, budući da je u IT sektoru, rijetkom u kojemu nema većih problema sa zapošljavanjem. Frane i Marin mudro su izabrali ne-prirodne fakultete, pa Frane s poviješću i Marin sa sociologijom preživljavaju radeći privremene i povremene poslove. Od Sprdexa su dosad zaradili 40 dolara, a nisu još prodali ni jednu reklamu.
Marin: Ali naša ogromna prednost je ta što nas je samo troje. Zapravo, mi smo tek na početku. U čitav projekt do sada smo uložili koliko u jedan malo bolji izlazak. Skoro ništa. Ali smo zapravo odradili najkrvaviji dio posla, probijanje iz apsolutno ničega. Za nas tek sad zapravo počinje ozbiljna priča i razmišljanje o tome kako unovčiti sadržaj koji stvaramo.
Frane: Obzirom da smo krenili potpuno anonimno, da nismo plaćali nikakve reklame osim jedne od 50 dolara na Facebooku samo da vidimo kako je to, zapravo smo skroz zadovoljni kako se stvari sad razvijaju. Ovaj intervju je također jedan dokaz tome.
A dečki doista ozbiljno planiraju. Smatraju da je internet savršeno mjesto za humor, pa o satiričkim pokušajima na televiziji uglavnom nemaju dobro mišljenje. Dapače, reći će Marin da je televizija mjesto na koje humor dolazi umrijeti, iako bi daleko lakše bilo na televiziji zaraditi novce. Ako te uzmu, jasno, ali njima to nije privlačno kako zbog publike koja to gleda tako i zbog cenzure. Zato će ostati na internetu i širiti prostor djelovanja. Satirične vijesti okosnica su portala, ali se ekipa i sad već trudi što češće pisati članke koji satirički promatraju pop kulturu i svakodnevni život. Konačan cilj je, kažu dečki, da Sprdex postane mjesto na kojem će čitatelj prilično sigurno pronaći nešto zabavno, bio to tekst, slika, video, recenzija ili priča.

Iz Novog Lista http://www.novilist.hr/

http://budan.blog.hr/

lp, boro



Post je objavljen 10.09.2013. u 08:16 sati.