Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Europa reciklirala 60 milijardi PET plastenki u 2012.


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 46



U zemljama Europske unije reciklirano je u 2012. godini 60 milijardi PET plastenki, upravo zahvaljujući odličnom prihvaćanju recikliranog PET-a odnosno rPET-a i otvaranju novih primjena i tržišta.

Više od 52 % svih iskorištenih PET plastenki se prikupi za recikliranje, što je u 2012. godini bilo 1,68 miliona tona PET-a, i to predstavlja rast u odnosu na 2011. sa 51 % na 52 %.

Porast udjela prikupljanja u Europi doveo je do dodatnog povećanja iskorištenja kapaciteta reciklažnih tvrtki, koje se sada kreće oko 80 %.

Ono što ohrabruje, rast bilježi i industrija koja koristi reciklirani PET - rast upotrebe poliesterskih vlakana (naročito auto industrija) i rast potrošnje recikliranih PET plastenki.

U ovom području Hrvatska ima zadovoljavajuće rezultate, mada su brojke još uvijek nepoznate. Prikupi se jako veliki broj iskorištenih PET plastenki, upravo zahvaljujući povratnoj naknadi, samo je pitanje koliko se u Hrvatskoj preradi - bilo recikliranjem, bilo energijskom oporabom, a koliko se izveze u druge zemlje.

U 2012. godini, sve su članice Europske unije (osim dvije - Rumunjska i Bugarska) ostvarile planirane i direktivom zadane omjere recikliranja otpadne plastike od 22,5 %. Na žalost, takvih podataka za Hrvatsku nema, ali udio recikliranja otpadne plastike je još uvijek značajno, značajno manji.



Izvori:
Plastics & Rubber Weekly
Animated flags




Post je objavljen 10.09.2013. u 00:00 sati.