Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rigijev

Marketing

Ljubav je sila 2 - Ljubav nije za kukavice

Ljubav nije za kukavice
Događa se da iz straha da ne budemo povrijeđeni, ne želimo svoje srce otvoriti nekome ili nečemu. Emocija straha je vrlo potentna u negativnom smislu. Ona rađa druge negativne emocije, kao što su zabrinutost, pesimizam, skepticizam itd., a koje djeluju destruktivno u čovjekovom životu. Mnogi se služe izgovorima da se ne žele upustiti u ljubav iz opreznosti, no ta tzv. opreznost je samo blaga riječ za strah i ostale navedene slabosti. Istina, ljubav nije za kukavice, za one koji svoj život temelje na strahu.

"Bolje je voljeti i izgubiti nego ne voljeti."
- Alfred Lord Tennyson

Uvaženi psihoanalitičar Erich Fromm je u svojoj knjizi "Umijeće ljubavi" između ostalog napisao ovo: "Ljubav je umijeće; dobro naučiti ovo umijeće najvažnija je stvar na svijetu."
"Ljubav, tj. ostajanje u ljubavi, a ne zaljubljenost, je svjestan i odlučan čin volje, umijeće, koje moramo savladati kao svako drugo umijeće, kao umijeće drvodjelstva ili umijeće muzike. I zahtijeva brigu, odgovornost, respekt i znanje."


Nekim ljudima ne treba puno da nekoga ili nešto zavole, dok drugima možeš udovoljavati koliko hoćeš no nećeš ih natjerati da te/to zavole. Zašto je to tako i što ih razlikuje?
Razum, unatoč svim svojim dobrim stranama, sprečava mnoge da se opuste i vole.
"Zašto voljeti nekoga koga ne poznajemo ili tko nas iritira?" pitaju se intelektualci kojima za ljubav treba razuman razlog. Oni mudriji, koji si dozvole pustiti mozak na pašu i voljeti bez razloga, imaju puno više zadovoljstva u životu nego oni koji u svemu traže samo razuman razlog. Ako volimo samo po principu 'ti meni, ja tebi' - dokle god zadovoljavaš moje potrebe, voljet ću te - onda to nije stvarna ljubav nego proračunatost.
Razum je takav, proračunat, traži logiku i time nas ograničava i sputava.

Ljubav nije biznis, zato prestani biti proračunat(a) u ljubavi.

"Kad ljubav govori, razum šuti." - Baruch Spinoza

"Ljubav je najplemenitija slabost uma." - John Dryden

"U aritmetici ljubavi jedan plus jedan jednako je beskonačnosti, a dva minus jedan jednako je nuli." - Mignon McLaughlin (phuuuuu ovaj je jak)

"Ako pokušate razumno razmišljati o ljubavi, izgubit ćete razum." - Francuska poslovica

"Ne može se voljeti i biti razuman." - Španjolska poslovica

"Rijetko uspijeva ljubav kojom razum upravlja!" - Njemačka poslovica

Srce je kanal za ljubav. Čim nešto jako volimo, naše srce jače kuca. Uzbuđenje raste, a i strast. Obuzimaju nas predivni osjećaji. Gubimo razum. Ništa nam drugo nije važno. Ljubav je jača od svega. Ljubav je jača od razuma. S ljubavlju zaboravljamo sve teškoće i prepreke.

Voljeti možemo jedino kad pustimo duši da vlada. Dokle god vlada razum, bit ćemo sputani i ograničeni.

Ne budi kukavica, voli hrabro i ne boj se! Dobici i gubici su sastavni dio života, prema tome nema smisla nastojati izbjegavati jedno jer time gubimo i drugo. Bez gubitaka nema dobitaka, kao što bez oseke nema plime. To je prirodni zakon polariteta. Voli zbog sebe a ne zbog drugih!

Ne bojim se reći, 'Volim te'.
Tvoj um može reći: 'Kako me možeš voljeti kad me uopće ne poznaješ?'.
Ne trebam te poznavati. Ne trebam opravdavati svoju ljubav. Volim te jer mi to pričinja zadovoljstvo. Kad izražavam ljubav osjećam sreću, i nije važno ako me odbiješ, jer ja ne odbijam sam sebe. Moja priča je beskrajna romansa, i sve mi je lijepo. Živjeti u ljubavi znači biti ponovno živ. Kad uspostaviš svoj integritet, uvijek slijediš ljubav. Živiš svoj život u vječnoj romansi jer kad voliš sebe, lako ti je voljeti sve ostale. Toliko imaš ljubavi i toliko voliš da ti ne treba ničija ljubav da te učini sretnim/om."
- Don Miguel Ruiz

"I am not afraid to tell you, 'I love you'.
Your mind may say 'How can you love me when you don't even know me?'.
I don't need to know you. I don't need to justify my love. I love you because this is my pleasure. Love coming out of me makes me happy, and it's not important if you reject me because I don't reject myself. In my story, I live in an ongoing romance, and everything is beautiful for me. To live in love is to be alive again. When you recover your integrity, you always follow love. You live your life as an eternal romance because when you love yourself, it is easy to love everyone else. You love so much that you don't need anyone else's love to make you happy."
- Don Miguel Ruiz


Post je objavljen 09.09.2013. u 23:59 sati.