Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Razotkrivanje sramotne hr wikipedije

Pozivam moje čitatelje da lajkaju ovu facebook stranicu Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije. Stranica je namijenjena razotkrivanju neoustaških članaka, tiranije admina koji je drže u šakama, laži i pristranih izvora koje koristi sramota zvana hr.wiki.

Primitivizam i ideološka rigidnost ustašonostalgičara, koji vladaju hrvatskom wikipedijom, deprimirajuća je činjenica. Povezana je s općim antiintelektualizmom i zatucanošću, iako ima dobrih članaka u područjima koja izbjegnu pažnji ideoloških kerbera i loših đaka.

Bio sam suradnik hr wikipedije do 2007., kad sam odustao, kao i brojni drugi. Vidi moju suradničku stranicu (Fausto). Povod je bio smiješan i ukazao je na opči primitivizam, antiintelektualizam, zatucanost. Nekoliko ljudi je navalilo da treba obrisati jedan kratak članak o čovjeku koji je autor dvije knjige o filozofiji, s argumentima tipa »on je profesor gimnazije, meni je predavao i zato znam da je budala«. Čuo sam da postoji navodni dogovor da se ne objavljuju članci o srednjoškolskim nastavnicima; nisam dobio odgovor na pitanje postoje li još neke profesije pod embargom. Hrvatska ima malo filozofskih autora i nisam mogao shvatiti zašto jedna stranica s desetak rečenica nekome smeta. S druge strane, postoje stranice o likovima iz Pokemona, o južnoameričkim manekenkama kojima je jedina vrlina da su navodno hrvatskog porijekla, o nogometašu koji je jednom odigrao dvije minute za makedonsku reprezentaciju, o srpskoj pevaljki kojoj je glavna vrlina »Često je se uspoređuje sa Jelenom Karleušom i Cecom Ražnatović, zbog glasa i zbog stasa.«. (Vidi diskusiju ovdje).

Problem je sustava wikipedije da kad jednom jedna manja, ali kompaktna grupa postanu admini, praktički je nemoguće suprotstaviti im se. U načelu svatko može uređivati wikipediju, ali admini mogu neki članak zaključati i suradnicima privremeno ili trajno zabraniti uređivanje. Ta svoja ovlaštenja obilato koriste. Iz opisa načina rada wikipedije uzeli su ono da "wikipedija nije demokracija" te, ne obraćajući više pažnju na opis onoga što wikipedija jest odnosno treba biti (i što na engleskoj i drugim većim wikipedijama funkcionira) zaključili, ako nije demokracija, onda je naravno diktatura. Zaključili su da admini, kao politički komesari, u svojem radu ne trebaju biti ograničeni nikakvim pravilima struke ili morala.

Iz opisa fb stranice

Na račun slave međunarodnog projekta oni imaju veliku vjerodostojnost većine lakovjernih korisnika. No istina je sasvim drukčija. To je jedan nacionalistički ostrašćen projekt, koji nudi samo pristrana gledišta i eliminira sve one koji žele pridonijeti malo širem pogledu na stvari.

Ne znamo tko zapravo stoji iza ovog šovinističkog projekta koji na očigled svih revidira prošlost i baca ljagu na sadašnjost no nećemo to samo mirno promatrati. Znamo da je hr.wiki osnovao Nijemac hrvatskog porijeka pod imenom Denny, koji je onda postavio za admina SpeedyGonzalesa koji je kasnije dobio i status upravitelja. U međuvremenu su njega i njegove suradnike koji su naštetili ugledu hr.wiki drugi administratori blokirali na godinu dana i oduzeli mu ovlasti no 2009. se desio prevrat kojeg vodi admin Zeljko i ukinut je arbitražni odbor te vraćeni Speedy i Roberta F. koji su onda potpuno izgurali većinu drugih administratora koji se nisu slagali s njihovim maltretiranjem korisnika, osobnim napadima i nepoštivanjem osnovnih pravila wikipedije.

Ante Perković: Wikipedija:Prijava Arbitražnom odboru/SpeedyGonsales, Ex13 i Roberta F.

Post je objavljen 10.09.2013. u 00:00 sati.