Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kako se razvija elektoenergetika u naprednijim zemljama

Kako će se razvijati elektroenergetika najrazvijenijih zemalja u slijedećim desetljećima? O tome govori novi članak Izranjajuća harmonija velikog i malog u elektroenergetici objavljen na blogu "Ekološka ekonomija".


Članak ima pet poglavlja:

1. Distribuirana proizvodnja elektrike i pohrana energije
2. Nova hijerarhija mreža
3. A što se to tiče nas Hrvata?
4. Dodaci
5. Kućne elektrane mogu uništiti velika elektroprivredna poduzeća?

Iz 3. poglavlja:

Među ekspertima u Hrvatskoj (znanstvenicima i stručnjacima) i danas prevladava izrazito konzervativan pogled, da je sadašnji dizajn električne mreže u bitnome besprijekoran, da su moguća samo mala poboljšanja, da su svi ti obnovljivi, baterije, promjene strukture mreže, distribuirana proizvodnja… puke iluzije, ili su tehnički problemi praktički nesavladivi, ili je sve to strašno skupo. (...)

Kako reagirati na evidentnu činjenicu, da najmoćnije zemlje svijeta posvećuju veliku pažnju i puno novca u razhvoj novih pristupa? Možemo se ponašati na dva osnovna načina.

A. Zgražati se, kako bogate zemlje (Njemačka, Japan, Kina, SAD itd.) bez veze troše novac na gluposti, i reći da mi s tim ne želimo imat ništa (...)

Ili nasuprot tome, dva moguća čimbenika:

B1. razmisliti, ako najuspješnije zemlje u nešto ulažu, možda za to ima valjanih razloga?

B2. Posve pragmatički: ako će to tržište godine 2022. biti 30 milijarid dolara, u Europi možda trećinu od toga, možemo li nešto od toga i mi zaradit? Nekakvu tradiciju eletroindustrije imamo, fakultete koji proizvode inženjere imamo… (...)

Stvar je u tome, ako bogati zapravo stvarno razbacuju novac na gluposti, što bi trebali raditi siromasi poput nas? Stajat sa strane i smijati im se kako su glupi? Ili nastojati zadovoljiti njihove ekscentrične želje pa dio njihovog novca usmjeriti u svoj džep?

Post je objavljen 09.09.2013. u 09:08 sati.