Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Kažnjeni zbog greenwashinga

Već je na ovom blogu dosta pisano i o greenwashingu, i o oksoplastici, odnosno plastici s oksoaditivima, pa i o američkoj Uredbi o zaštiti potrošača (Fair Trading Act) - pogledajte u postu Bioplastika i greenwashing.

Ali, evo nam vijesti s Novog Zelanda, ohrabrujuća što se tiče stručne i znanstvene istine kao i zbog zaštite potrošača.

Proizvođač plastičnih vrećica za smeće odlukom suda okruga Auckland na Novom Zelandu kažnjen je s 30 000 novozelandskih dolara (oko 133 000 kuna) zbog kršenja Uredbe o zaštiti potrošača, a zbog tvrdnji o ekološkim svojstvima svojih vrećica koje nisu istinite.

Pacrite Industries, kompanija koja proizvodi plastične vrećice za smeće, proglašena je krivom od strane suda po svih 10 točaka optužnice koje se odnose na lažne izjave o oksbioorazgradljivosti I ekološkoj prihvatljivosti njihovih vrećica za smeće, nazvanih "Greensac" ili "The Green One". Lažna svojstva označena su na samim vrećicama, na web stranicama kompanije i u brošurama koje su dostavljene trgovinama kao i u priopćenjima za medije.

Pacrite Industries tvrdio je da su vrećice, koje sadrže aditive koje ih čine oksobiorazgradljivima, bolje za okoliš od klasičnih vrećica te u svojim promotivnim materijalima navode da će se te vrećice razgraditi u okolišu.

Međutim, istraživanje Trgovačke komisije Novog Zelanda utvrdilo je da iako je tehnički točno da se oksobiorazgradljiva plastika može raspasti u laboratorijskim uvjetima, ali tvrdnje da će se takav proces odvijati i u okolišu jednostavno nisu istinite. To stoga što te vrećice za smeće u pravilu završavaju na odlagalištima i jednom kada budu prekrivene s drugim smećem ili zemljanim pokrovom, najveći dio tih vrećica se ne razgradi jer u takvim uvjetima nema dovoljno kisika da bi se taj proces razgradnje uspješno odvio.

U obrazloženju svoje presude sudac je posebno naglasio da proizvođači koji se žele predstaviti na tržištu s ekološki prihvatljivim proizvodima, imaju posebnu odgovornost kako bi osigurali da je taj i takav proizvod u skladu s proklamiranim.

Također, sudac je naglasio da je cijela kampanja predstavljanja eko prihvatljivih vrećica za smeće bila zasnovana na ekološkim prednostima tog proizvoda. Istina, nije poznato koliko je kupaca kupilo takve proizvode samo zbog takvih deklaracija proizvođača, ali poznato je da kupci sve više obraćaju pozornost na eko karakteristike pojedinih proizvoda.

Navedene vrećice više se ne proizvode.


Dodatno za pojasniti:
Uredba o zaštiti potrošača (The Fair Trading Act 1986) donesena je sa svrhom zaštite potrošača i kako bi se osiguralo korektno i fer tržišno natjecanje na tržištu Novog Zelanda. Da bi tržišna utakmica među proizvođačima i trgovcima korektna, istinita i fer, kupci moraju moći se osloniti na podatke koje im daju kompanije o svojim proizvodima i uslugama koje nude na tržištu.

Krive, lažne ili zbunjujuće tvrdnje mogu potpuno iskriviti natjecanje i konkurentska prednost mogla bi biti stečena korištenjem nekorektnih metoda. Novozelandska Trgovačka komisija ima odgovornost da se Uredba o zaštiti potrošača u potpunosti primjenjuje. Više o novozelandskoj uredbi možete pročitati na sljedećem LINKU.



Izvor:
Commerce Commision New Zealand: Media releases




Post je objavljen 09.09.2013. u 08:34 sati.