Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Bosonogi koledž


Sanjit "Bunker" Roy | Video on TED.com



Pogledajte ovaj kratki film - jako poucno (i zabavno)



http://www.ted.com:80/talks/lang/sr/bunker_roy.html






http://www.mojfaks.com/vijesti/bosonogi-koledz-mjesto-sasvim-drugacijeg-studiranja


Bosonogi koledž – mjesto sasvim drugačijeg studiranja



Objavljeno 03.09.2012. u Vijesti

Barefoot College ili Bosonogi koledž doista je jedinstven način studiranja. Razvio se u Indiji još davne 1972. godine, a osnovao ga je Bunker Roy, rođen u bogatoj indijskoj obitelji, kako bi pomogao nepismenim indijskim djevojkama i ženama.

Danas je 20 takvih koledža diljem cijele Indije, a prvi je otvoren u selu Tilonia, u indijskoj državi Rajasthanu.

Ono čime se još diči ovaj Barefoot College jest i činjenica da se u potpunosti napaja solarnom energijom te vodu dobija pomoću posebnog sustava skupljanja kišnice. Na ovom koledžu nepismene Indijke postaju solarne inžinjerke, liječnice, arhitektice, zubarice, zidarice, stolarice, itd. Koledž je toliko popularan da danas u njega dolaze djevojke i žene iz drugih krajeva svijeta te stječu životno važna iskustva koja onda prenose na lokalne zajednice.

Misao vodilja

Bunker Roy, tvorac koledža, dolazi iz imućne obitelji i kaže kako je imao snobovski način obrazovanja koji je k tome i veoma skup te elitistički i nije mu dao nikakvo praktično znanje. Na kraju se povukao na selo te izjavio kako suvremeni način studiranja čovjeka može doslovno ubiti. Nadalje, želio je pomoći u rješavanju nezaposlenosti među ženama u Indiji, potom nedostatku vode i električne energije posebice u ruralnim dijelovima. Naime, u mnogim dijelovima Indije izvori vode su veoma udaljeni pa djeca i žene potroše i po nekoliko sati dnevno dok odu po vodu i donesu ih do svojih kuća.

Stoga se Roy bacio u akciju da na svoj koledž privuče djevojke i žene iz zabačenih, ruralnih krajeva Indije koji su ujedno i najsiromašniji. Ove je žene želio naučiti da postanu stručnjakinje u određenim područjima, a bez da moraju naučiti pisati i čitati. Neke čak i ne razumiju jezik na kojem se vrše predavanja i ovo je jedina obrazovna ustanova koja to dopušta. No, uspjeh je i više nego velik!

Žene se, nakon što završe ovaj koledž, nauče sklapati solarne panele te napraviti sustav skupljanja kišnice, što su dva najpopularnija programa studiranja. Odlaze u svoja sela i ondje primjenjuju stečena znanja. Danas mnoge Afrikanke ostavljaju muževe i djecu te dolaze na ovaj koledž u Indiji na šest mjeseci kako bi dobile praktično znanje u određenom području koje im onda itekako olakšavaju život kada se vrate u svoje lokalne zajednice. Ovaj program obrazovanja je čak naišao i na plodno tlo u Afganistanu.

N.LJ.J.
Foto: www.barefootcollege.org

------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/





Post je objavljen 09.09.2013. u 08:13 sati.